"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Már a télre készül a Vértesi Erdő Zrt.

Már a télre készül a Vértesi Erdő Zrt.

Nem csak a vízpartokon van szezon augusztusban, az erdőkben is gőzerővel dolgoznak a szakemberek ország és megyeszerte. A Vértesi Erdő Zrt. már a télre is készül. A miértről kérdeztük dr. Széles Attila igazgatási és kereskedelmi főmérnököt.

Nagy a hajtás, készülünk a télre – mondja homlokát törölve dr. Széles Attila, aki Réde környékéről érkezik a tatabányai központba. – Az erdőkben a vágásterületen visszamaradt vékony gallyakból álló hulladékfából, amit mi apadéknak nevezünk, faapríték készül. Nagyon sok kell ebből, hiszen a Tatabányai Fűtőerőműben – amelynek kizárólagos partnerei vagyunk – egy év alatt mintegy 110 ezer tonnát használnak fel. Ez biztosítja, hogy a mintegy 23 000 tatabányai távfűtéses lakásban és a város intézményeiben egész évben legyen meleg víz, és majd október derekától tavaszig fűtés.

Az állami tulajdonú erdőgazdaságok között, vagyis a cégcsoporton belül példaértékű az együttműködés. Már három hete aprítják a megyeszékhely környékén és a Bakonyalján a fát az Egererdő Zrt. szakemberei, akik rendelkeznek a feladathoz szükséges eszközökkel. Nem mindegy a keletkező apríték mérete, és az sem, hogy van-e belőle elegendő tartalék.

– Koordinátorai vagyunk nemcsak az állami tulajdonú erdőgazdaságoknak, hanem sok magántulajdonú cégnek és erdőgazdálkodónak is, akik mind partnereink a város hőellátásában. Saját területünkön nem tudnánk ennyi faaprítékot előállítani – magyarázza a főmérnök. – Somogy megyéből és az Alföldről is érkezik alapanyag, amelyből prémium minőségű termék készül: rostáló és osztályozó gépek „figyelnek” arra, hogy mi kerüljön a kazánokba.

Tatabányán kívül kisebb hazai és osztrák erőművekbe is szállítunk, valamint például a dunaújvárosi papírgyárba. 40-50 ezer tonna előre felkészített faaprítékkal kell már a fűtési szezon előtt rendelkeznünk. Hatalmas az igény a Vértesi Erdő felé a lakosság részéről is. Nagyon sokan fűtenek tűzifával, valamint több városban várják az alapanyagot a laplemezgyártók. Mindez indokolja, hogy a Csákvári, Oroszlányi, Tatabányai Erdészet területén és a Sikárosi Fűrészüzemben egyaránt legyen tárolásra alkalmas hely. – A Tatabányai Fűtőerőműnél 2500-3000 tonnát tudnak tárolni, nekünk 5000-10 000 tonna a kapacitásunk – mondja dr. Széles Attila. – Ezzel elérjük, hogy télen akkor sem lesz baj, ha nagyobb hóakadályok miatt néhány nap szállítás kimarad a távolabbi partnereinktől. A még nagyobb biztonság érdekében szükségszerűek a közös fejlesztések, ennek része a nagyobb tárolóterek kialakítása.

Az Egererdő Zrt. már több éve végez faaprítást saját területein, tudjuk meg Gyenes István erdészetvezetőtől. Hat éve vásároltak egy MAN alvázra szerelt nagy teljesítményű JENZ HEM561 típusú aprítógépet, amelyet saját személyzettel üzemeltetnek. Ez az önjáró szerkezet nagy előnyt jelent, mert a terepjáró tehergépkocsi az erdőterületen is meg tudja közelíteni a leaprítandó faanyagot, a nagyobb távolságokra lévő munkahelyszínekre is gyorsan át tud állni. Egy 24 tonnás nyerges kamion „telefújása” egy óra alatt megtörténik. A Vértesi Erdő Zrt., kihasználva az Egererdő Zrt. szabad aprítási kapacitását, remek példáját mutatta meg a cégcsoporton belüli együttműködésnek.

Forrás: kemma.hu, Vértesi Erdő Zrt.

Szerző: Mórocz Károly

Fotók: kemma.hu

Hírszerkesztő: Nagy László