"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A természet a jövőnk záloga

A természet a jövőnk záloga

Felgyorsult világunkban egyre kevesebb alkalma, éppen ezért egyre nagyobb igénye van az embereknek a természetben töltött időre. Ezért különösen fontos, hogy megőrizzük hazai erdeinket és országszerte növeljük a fával borított területeket. Az Agrárminisztériumban is ebben a szellemben dolgozunk – hangsúlyozta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a zebegényi országfásítási programon.

Újabb állomáson, ezúttal Zebegényben ültették el a települéfásítási program keretében megigényelt 20 db fát. Zambó Péter az eseményen kiemelte, hogy a településfásításnak köszönhetően közel 500 településen, 2 ütemben, összesen 1200 db sorfát ültetnek el országszerte. A program az ország fával borított területének növeléséhez is hozzájárul, emellett cél, hogy felhívják a települések figyelmét a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatási lehetőségre.

Az agrártárca államtitkára ismertette, hogy egy évvel ezelőtt jelentették be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, ami meghozta a várt eredményt. Az intézkedéseknek köszönhetően több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3000 hektár iparifa ültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy fontos a köznevelés, hiszen a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja. Aláhúzta: a kormány nem csak beszél a környezetvédelemről, hanem az oktatás, a mindennapok, a hétvégék és a nyári szünet részéve is kívánja tenni azt.

Az iskolásoknak is fontos, hogy a tanórákon kívül elsajátítsanak egy természetbarát szemléletet, amihez a fásítási programok is hozzájárulnak. A 2012-es és a 2020-as Nemzeti alaptanterv már nyolcszor tartalmazza az éghajlatváltozás és klímaváltozás kifejezéseket, míg a korábbi tantervek egyáltalán nem használták - fűzte hozzá az államtitkár.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz és ennek részét képezik a fásítási programok. A Klíma és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése, hogy 27 százalékra sikerüljön növelni az erdővel borított területek arányát Magyarországon, ezért vállaltuk, hogy évente egymillió fát ültetünk, minden újszülött után legalább tízet.

A rendezvényen készült további fényképeket a szövegkapcsolóra kattintva tekintheti meg a Híralbumok képgalériban.

Forrás: AM Sajtóiroda/MTI

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László