"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták az idei Pro Silva Hungariae Díjakat, ágazati miniszteri elismeréseket - a díjazottak listája

Átadták az idei Pro Silva Hungariae Díjakat, ágazati miniszteri elismeréseket - a díjazottak listája

A természet védelme, őrzése közös felelősségünk és feladatunk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából – fogalmazott az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Vajdahunyadvárban. (A híranyagot a díjazottak fényépeivel hamarosan frissítjük - a szerk.!)

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmünket természeti értékeinkre, megőrzendő kincseinkre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők Nemzetközi Napja, a Föld Napja valamint a Madarak és Fák Napja. Az Erdők Nemzetközi Napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, s azok állapotától.

A miniszterhelyettes kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Hazánkban folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4%-át borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtunk az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák - fogalmazott Farkas Sándor. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettünk el összesen 1350 településen. Életre hívtuk az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehoztuk az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után – sorolta az eredményeket a miniszterhelyettes.

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése. Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult. Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal növekedett. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak.

A miniszterhelyettes beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hivatásuk során jelentősen hozzájárultak a Kárpát-medence élővilágának megőrzéséhez, természeti erőforrásaink fenntartható hasznosításához. Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából Farkas Sándor miniszterhelyettes, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár miniszteri szakmai elismeréseket adott át.

Az Erdők Világnapja,

március 21-e alkalmából

Dr. Nagy István miniszter a Pro Silva Hungariae Díjat adományozta

Andrési Pál, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai műszaki vezetője részére, közel három évtizedes, kiemelkedő színvonalon végzett, elhivatott erdőművelési oktató-nevelő munkájáért, valamint szakírói, szakirodalmi tevékenységéért.

Gencsi Zoltán címzetes egyetemi docens, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. turisztikai és természetvédelmi szakreferense részére, a tiszántúli erdők természeti értékeinek megőrzésében, valamint a kíméletes erdőfelújítási módok kialakításában és alkalmazásában végzett kiemelkedő munkájáért, szakírói tevékenységéért.

Dr. Gribovszki Zoltán, a Soproni Egyetem egyetemi tanára részére, a magyar erdészeti hidrológia és az öko-hidrológia területén nemzetközileg is elismert kutató-fejlesztő munkásságáért, szakírói tevékenységéért – később veszi át.

Koczka Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese részére, a kiskunsági erdők és a térség vadgazdálkodásának fejlesztéséért végzett több mint négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából.

Tímár József, a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészet művelési ágazatvezetője részére, az erdőfelújítás, erdőtelepítés, különösen a keskeny sorközű mesterséges erdőfelújítás terén végzett kiváló munkájáért, példamutató közösségi tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter a Nadler Herbert Díjat adományozta

Baráth Béla Olivér, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. hivatásos vadásza részére, a világhírű gúthi dámvad állomány megőrzésében, fenntartásában végzett munkásságáért, valamint a két világrekord dámbika elejtésében nyújtott szakmai teljesítményéért.

Ozvári Zoltán, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a 402-es Külső-somogyi tájegység területén a vadászati hagyományok megőrzésében, a vadászati kinológia terén végzett kimagasló munkájáért, valamint a vérebvezetés terén elért kiváló eredményeiért.

Péntek Gyula, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott vadászati főelőadója részére, a magyar vadgazdálkodás területén végzett négy évtizedes, elhivatott szakmai tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott

Dr. Andrési Dániel, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője részére, kimagasló gyakorlatorientált kutatói tevékenységéért, valamint az Agrárminisztérium támogatásában lefolytatott természetvédelmi projektben végzett kiváló munkájáért.

Balogh Bence, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vadgazdálkodási referense részére, a magyar trófeabírálatban végzett aktív munkájáért, a magyar vadgazdálkodás jogszabályaival kapcsolatos szakmai tevékenységéért.

Bocsó Gábor, az IPOLY ERDŐ Zrt. kerületvezető erdésze részére, közel négy évizedes az Ipoly Erdő Zrt.-nél végzett példamutató szakmai munkásságáért, az erdőállományok nevelése és fejlesztése terén elért eredményeiért – később veszi át.

Gonda Tamás, az Erdőbényei Erdőbirtokosság Társulat nyugalmazott elnöke részére, több évtizedes, a magán erdőgazdálkodás terén végzett eredményes munkájáért.

Györök Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgató helyettese részére, az erdőművelés és a vadgazdálkodás terén végzett fáradhatatlan szakmai és közösségépítő munkájáért.

Kalina István, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának erdőfelügyelője részére, az erdészeti igazgatás területén végzett széleskörű és magas színvonalú szakmai munkájáért.

Kovács Károly, a Tarnaleleszi Erdőbirtokosság Társulat nyugalmazott elnöke részére, a magán erdőgazdálkodás terén végzett több évtizedes, példamutató, magas színvonalú munkájáért.

Nagy Bálint, az Agrárminisztérium, Erdőgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője részére, az állami erdőgazdálkodás érdekében, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok, az erdészeti támogatások kezelése kapcsán végzett kiemelkedő munkájáért.

Nagy Mátyás, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészet erdőművelési ágazatvezetője részére, a Szántódi Erdészet területén a természetes erdőfelújítás, az erdővédelem, a vadgazdálkodás érdekében végzett elhivatott szakmai munkájáért.

Rácz Károly, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet műszaki vezetője részére, a parkerdei látogatószámlálók informatikai fejlesztése terén végzett eredményes munkájáért.

Sári Zsolt László, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. nyugalmazott kereskedelmi és marketing vezetője részére, a nyírségi akác faanyag európai népszerűsítésében, valamint az új típusú hasznosítás megteremtésében végzett eredményes munkásságáért – később veszi át.

Svéda Gergely Róbert, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum szakmai igazgatóhelyettese részére, az okleveles erdésztechnikus és a felnőttképzés kialakítása területén végzett magas színvonalú munkájáért.

Szabó Szabolcs, a Nemzeti Földügyi Központ osztályvezetője részére, az erdészeti igazgatás, az Országos Erdőállomány Adattár informatikai fejlesztése terén, valamint a hazai és nemzetközi adatszolgáltatások lebonyolításában, az ágazati döntések előkészítésében végzett kimagasló teljesítményéért.

Dr. Takács László, a Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese részére, több mint három évtizedes, az erdőgazdálkodás, valamint az erdészeti szakképzés érdekében végzett példamutató szakmai munkájáért.

Túri Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának erdészeti szakügyintézője részére, az erdőgazdálkodás és természetvédelem terén végzett gyakorlati tevékenységéért, valamint közel két évtizedes magas színvonalú erdészeti hatósági munkájáért.

Dr. Nagy István miniszter a Pro Natura Emlékplakettet adományozta

Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője részére, a májusi rododendron virágzásról híres Jeli Varázskert szezonális látogatottságának fejlesztése érdekében végzett munkájáért.

Forrás: AM Sajtóiroda, OEE

Fotók: Fekete István/AM

Hírszerkesztő: Nagy László