"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ébredj a természetben! - szálláshely zsebkalauz négy kötetben

Ébredj a természetben! - szálláshely zsebkalauz négy kötetben
Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.

A hazai erdőkben túrázók az elmúlt években tanúi lehettek annak, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre színvonalasabb, nívósabb turisztikai létesítmények, szálláshelyek találhatók országszerte. Az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok több mint 100 erdei szálláshelyet újítottak fel vagy építettek. A folyamat nem áll meg, a kormány a tervek szerint idén is 5 milliárd forintot különít el a turistaházak fejlesztésére, hangsúlyozza a zsebkalauz köszöntőjében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A zsebkalauz az országot 4 tájegységre bontva segít kiigazodni a hazai természetjáró-turista szálláshely-kínálatban. A bemutatkozó sorokat követően minden szálláshelynél megtaláljuk a férőhelyek számát, a felújítás évét, az igénybe vehető szolgálatatásokat, és egyebek között azt is, hogy milyen kedvezményeket érvényesíthetünk a foglalási díjból. E mellett néhány soros tájleírást, kedvcsináló ismertetőt, ízelítőt olvashatunk az adott tájegységekről és rövid címszavas ajánlásokat a környék fontosabb nevezetességeiről, látnivalóiról.
 
 
Az első rész a Dunántúli-középhegység ajánlatait foglalja össze, a Balaton és a Dunakanyar, a Keszthelyi-hegység, a Balaton-felvidék, a Bakony, emellett a Vértes és a Gerecse, a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység bakancsos szállásait mutatja be.

A második kis kötet az Északi-középhegység turistaszállásait listázza látványosan, oldalanként bemutatva a Börzsöny és a Cserhát, a Mátra és a Bükk, majd az Aggteleki-karszt és a Zempléni-hegység szálláslehetőségeit.

A harmadik rész az Alföldön túrázóknak nyújt segítséget. A Hortobágy és a Nagykunság, a Maros-Körös köze, a Kiskunság és Gemenc térségek bakancsos szállásait foglalja magába.

A negyedik kis füzetben a Dél- és Nyugat-Dunántúl gazdag szálláshelykínálatát találjuk. Ez a legvaskosabb kötet, a Tolnai domboktól a Mecsekig, a Zselictől Belső-Somogyig, a Zalai-dombságtól az Őrségig, sőt, még a Fertő-Hanságtól a Szigetközig is böngészhetjük a kedvező árú szálláshelyeket.
 
Mindegyik kötet tartalmaz egy kihajtható jól használható térképet, piktogramokkal, jelmagyarázattal segítve az olvasót a szálláshelyek megtalálásában. Vendégház, kulcsosház, kemping, erdei iskola, vadászház, és még sorolhatnánk hosszasan milyen szálláshelyek közül választhatunk túrahelyszínünknek és pénztárcánknak megfelelően.

Az ingyenes kötetek beszerezhetők a 22 állami erdőgazdaság, valamint a nemzeti parkok turisztikai és közjóléti létesítményeiben, illetve a Turista Magazin egyes lapszámainak mellékleteként is terjesztésre kerültek.

Forrás: A Mi erdőnk

Szerző: Osztrozics Dóra/Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: A Mi erdőnk...

Hírszerkesztő: Nagy László