"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő

Két sikeres szakmai rendezvény is zajlott szeptember első hetében a Pilisi Parkerdő szervezésében. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a Life4Oak program keretén belül ismerkedtek meg a Parkerdőnél folyó örökerdő-gazdálkodással.

A Pilisi Parkerdő munkájának meghatározó része a természetvédelem. Az erdőgazdaság ezt a célt többek között a védett élőhelyek fejlesztésével, természetközeli erdőgazdálkodással valósítja meg oly módon, hogy a környezeti változások negatív hatásai csökkenjenek. Szintén a természetvédelmi tevékenység része a gazdasági és a turisztikai szempontok összehangolása, a szakmai szervezetekkel, intézményekkel történő együttműködés. Ugyancsak ezt a célt szolgálta az a két, a partnerség jegyében zajlott rendezvény, amit szeptember első hetében tartottak a Parkerdő szakembereinek szervezésében.

A Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület közel 25 éve nyerte el e rangos kitüntetést. A díjat a kiemelt biológiai és földrajzi értékeket hordozó védett területek elismerésére ítéli oda az Európa Tanács. A helyszíni szemle során az ellenőr megtekintette az Európa Diplomához csatolt ajánlások teljesülését. A bejárás részét képezte a Pilisi Parkerdő Pilisszentiván térségében folytatott erdőgazdálkodásának helyszíni bemutatása, a területen élő fokozottan védett növényfaj, a dolomitlen (más néven: pilisi len) élőhelyének megtekintése, az ott folyó kutatások és a fekete fenyő állományok szerkezetátalakításának ismertetése. Az Európa Tanács ellenőre az Európa Diploma szempontjából érintett együttműködő partnerekkel (önkormányzatokkal, civilekkel, helyi szervezetekkel) is találkozott, munkájukat egy konferencia keretében mutatták be.

A partnerség jegyében rendezett másik program a Life4OakForests pályázat keretében zajlott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által meghívott erdészeti és természetvédelmi szakemberek részvételével. A program részeként a nemzeti parkoknál és az állami erdészeti társaságoknál dolgozó szakemberek a Pilisi Parkerdőnél bükkösökben, kocsánytalan tölgyesekben és cseresekben folytatott örökerdő-gazdálkodást tanulmányozták.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László