"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tesztelhető a SOE ERTI geoportál Site Viewer döntéstámogató alkalmazásának új verziója

Tesztelhető a SOE ERTI geoportál Site Viewer döntéstámogató alkalmazásának új verziója

2024. június 11-től elérhető a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete honlapján a Site Viewer döntéstámogató alkalmazás új - jelenleg tesztüzemi - verziója. Az ERTI munkatársai augusztus elejéig várják az erdőgazdálkodásban és erdészeti igazgatásban dolgozó szakemberek programmal kapcsolatos észrevételeit, javaslatait.

Az alkalmazás tavaszi állapotához képest jelentősebb változások, fejlesztések kerültek átvezetésre. Adatkezelési, közzétételi és GDPR aggályok miatt az alkalmazást fejlesztők eltávolítottak minden külsős adatot a programból, aminek nem az üzemeltető az adatgazdája.

Bevezetésre került az erdőtelepítési tervekhez mellékelhető eredménylap nyomtatási funkció.

Az alkalmazás lehetőséget ad egyedi, vagy csoportos, saját felvételeken alapuló termőhelyi adatok megadására. A felvételi helyszínek koordinátáira a felhasználók által megadott termőhelyi adatokat a rendszer anonim módon naplózz a termőhelyi adatbázisok fejlesztése érdekében.

Hogyan lehet majd használni a programot az erdőtelepítési tervekhez?

Az erdőtervezéshez a rövid vágásfordulójú fajok esetében a 2041-2070 RCP 4.5 klímaállapotot, a hosszú vágásfordulójú fajok esetében a 2071-2100 RCP 4.5 klímaállapotot kell kiválasztani a menüből.

Természetesen a jelen állapot - 2011-2040 - is kiválasztható, akárcsak a pesszimista forgatókönyvek is, de a mértékadó javaslatnak a kötelezően választandó, első két opciót javasolják a tervezők közép és hosszú távra. Ezt követően, az erdőtervezés alá kerülő földrészletre vonatkozóan, a tervet készítő szakember a térképre kattintva, vagy fájlból pontlistát feltöltve megadja a rendelkezésére álló termőhelyi adatokat. Ha nincs meg minden adat, akkor a rendszer az adatbázisból kiegészíti. A klímaosztályt minden esetben a rendszer rendeli hozzá.

A kialakult jövőbeli termőhelytípus változatra a rendszer ad célállomány típus javaslatokat minimum egy, maximum négy főfafajjal, azok becsült növekedési csoportjával együtt.

Az eredményről egy PDF formátumú értékelőlap nyomtatható, ami tartalmazza a terület térképét, a megadott pontokat (községhatár, koordináta), a termőhelyi adatokat és a javasolt fafajok listáját.

A programmal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat, esetleges további információt az alábbi elérhetőségeken lehet benyújtani, illetve igényelni:

www.erti.hu

www.ertigis.hu

illes.gabor@uni-sopron.hu

fonyo.tamas@uni-sopron.hu

Forrás: AM Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály

Fotók: SoE ERTI

Hírszerkesztő: Nagy László