"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tiszta lappal indul a Soproni Egyetem

Tiszta lappal indul a Soproni Egyetem

Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Dr. Dinnyés Álmos kancellár hétfőn délelőtt írta alá az egy évtizede megkötött PPP-s szerződések kiváltásáról szóló 9,5 milliárd forintos támogatási szerződést. Mindez azt jelenti, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem alapjain 2017 februárjában létrejövő, az erdészeti és a faipari ágazat felsőoktatási és kutatás-fejlesztési bázisát jelentő Soproni Egyetem stabil pénzügyi háttérrel kezdheti meg működését.

A PPP-konstrukciókra vonatkozó húszéves futamidejű szerződéseket 2004-2006 között kötötte az egyetem akkori vezetése. Öt évvel később azonban világossá vált, a hallgatói létszám csökkenése miatt részben kihasználatlan épületek fenntartásának, a bérleti és szolgáltatási díjaknak évi több mint kétmilliárd forintos költségét az Egyetem nem tudja kitermelni. A kancellár kifejtette: „azokkal a projektekkel volt baj, ahol a beruházás túlzott mértékű volt, olyan épületekre költött az Egyetem, amelyekre 8-10 év elteltével már nem volt szükség, bevételt nem termeltek, de a magas költségeiket viselni kellett. Ki kell mondani, hogy hosszú távon át nem gondolt döntések terheit cipeltük magunkkal.”

Az eredeti szerződésekben meghatározott futamidő egy évtized múlva járt volna le, amely összességében további 12-13 milliárd forintos terhet jelentett volna az egyetemnek. A soproni, mosonmagyaróvári, győri és székesfehérvári projektek kiváltásának köszönhetően viszont februártól már stabil pénzügyi háttérrel indulhat a Soproni Egyetem. A kancellár elmondta: több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként sikerült minden, a Soproni Egyetemhez kötődő PPP-konstrukciót kiváltani.

A megállapodás háttértárgyalásaival párhuzamosan folyamatosan folytak az előkészítések az egyetem megújítására, melyeknek köszönhetően most új szakaszba léphetnek a fejlesztések. „A megfogalmazott stratégiai célok eléréséhez korábban számos olyan területet jelöltünk ki, amelyeknél jelentős fejlődést tudunk elérni a következő években. Új sebességfokozatba kapcsoljuk a gyakorlatorientált, kooperatív és duális oktatási rendszerünket, erősítjük az Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs igényeket kielégítő szolgáltatói szerepét bel- és külföldön egyaránt. Korszerű oktatási módszertanok és magas színvonalú K+F+I tevékenységet biztosító kutatásmódszertan kifejlesztésével és alkalmazásával növeljük mind a képzésekből, mind a K+F+I vállalkozási tevékenységből származó hazai és külföldi bevételeinket. Mindennek feltétele a fenntartható és a folyamatos megújulást, fejlődést támogató gazdálkodás megvalósítása, az innovatív szervezeti kultúra megteremtése, valamint a célorientált szemlélet alkalmazása. A folyamatos fejlesztés és megújulás biztosítására lean módszereket vezettünk be és alkalmazunk a napi működésben, de nem feledkezünk meg az egyetem történelmi hagyományainak, értékeinek, különleges szellemiségének megőrzéséről sem." - mondta a kancellár, aki azt is hozzátette: a célok között szerepel, hogy 2017-től már kiegészítő támogatás nélkül is működtethetővé váljon az Egyetem, így a pályázati forrásokat fejlesztésekre lehet majd fordítani. Az oktatásban szükséges belső struktúraátalakítás elvégzése, valamint a szintén folyamatban lévő képzési normatíva emelésére vonatkozó tárgyalások sikeres lezárása után teljesülhet az intézményfejlesztési tervben megfogalmazott cél, hogy a Soproni Egyetem Európa vezető erdészeti és faipari egyeteme és kutatási központja legyen.

Forrás: Soproni Egyetem

Hírszerkesztő: Túri János