"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több mint tízezer tonna illegális hulladéktól tisztult meg eddig az ország

Több mint tízezer tonna illegális hulladéktól tisztult meg eddig az ország

A kormány 2020 februárjában hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól. A Tisztítsuk meg az országot! programban a leginkább érintett intézmények, közlekedési vállalatok, nemzeti parkok és közműcégek részvételével több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt hónapokban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közlemény kitér rá, hogy a MÁV Zrt. kétszáznál is több bejelentést kapott, és eddig több mint 1000 tonna hulladékot szállított el, valamint 2021 első negyedévében további 29 helyszínt tisztít meg. A vasúttársaság decemberben nagyszabású kampány keretében végzett szemétszedést, az akcióban mintegy 700 dolgozó vett részt.

Az egy hét alatt összegyűjtött hulladék mennyisége elérte a 3,5 tonnát, több mint 1000 zsákot töltöttek meg a vasúti sínek mentén elszórt szeméttel.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. október 1-jét követően 521 bejelentés alapján mintegy 800 tonna és további 460 m3 illegális hulladékot szállított el. Nyolc helyszínen jelenleg is ütemezetten végzi az illegális hulladék elszállítását. Decemberben a társaság összesen 52 ezer munkaórát fordított hulladékgyűjtésre.

Az erdészeti társaságok 220, a nemzeti park igazgatóságok 31 bejelentést kaptak december közepéig a HulladékRadar applikáción keresztül. Az állami erdőgazdaságok ezek alapján december 20-ig mintegy 606 m3-nyi hulladéktól tisztították meg a kezelésükben lévő erdőterületeket. A nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 köbméter hulladékot szállítottak el a program keretében. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz december közepéig 133 bejelentés érkezett, a jelzett lerakók felszámolását folyamatosan végzik a vízügyi igazgatóságok. Eddig összesen 768 tonna és 8562 köbméter vegyes, valamint 1,4 tonna és 12 köbméter veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze.

A HulladékRadar applikációnak eddig mintegy 11 ezer felhasználója van, akik december közepéig 8210 alkalommal tettek bejelentést jogellenesen elhelyezett hulladékról.

Forrás: Élő bolygónk

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László