"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tisztítsuk meg az Országot! – Folytatódhat a munka, sikeresen pályázott az Ipoly Erdő Zrt.

Tisztítsuk meg az Országot! – Folytatódhat a munka, sikeresen pályázott az Ipoly Erdő Zrt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása céljából pályázatot hirdetett civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek és illegális hulladéklerakással érintett ingatlantulajdonosok számára. Az Ipoly Erdő Zrt. sikeres pályázatának köszönhetően májusban 30 helyszínről 433 m3 illegálisan elhelyezett hulladékot szállít el. A „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt célja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

A nyertes pályázatnak köszönhetően 2021. májusában az illegális hulladékelszállítás az Ipoly Erdő Zrt. 6 erdészetének területén 4 körzetben 30 helyszínen történik. A társaság 2020/TMOP/0061 számú pályázata szerint az erdőgazdaság a hulladék elszállítása mellett, a további illegális szemétlerakók kialakításának megelőzése érdekében a kritikus területeken 10 sorompót helyez el, erre 3 937 000 Ft pályázati keretösszeg áll rendelkezésre. A hulladék elszállítására és hulladéklerakóban történő ártalmatlanítására a pályázati forrás közel 6 818 884 millió forintot biztosít, a szemét összegyűjtését az erdőgazdaság saját forrásból finanszírozza.

Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke kiemelte: - a Tisztítsuk meg az országot! Program keretében 2020. decemberében az erdőgazdaság munkatársai 60 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el. Bíztunk benne, és nagy örömmel értesültünk róla, hogy sikeres a pályázatunk, így további területeken folytatódhat a decemberben megkezdett hulladékmentesítési munka. Az erdőterületeinkre, az országos tapasztalatokhoz hasonlóan, főképp vegyes kommunális szemetet és építési törmeléket helyeznek, de az autóalkatrészektől kezdve a gumiabroncsokig, veszélyes hulladékig nagyon színes a kép. Az elmúlt egy évben, vélhetően a világjárvány okozta korlátozások miatt erdeinkben jelentősen megnövekedett a látogatószám. Hétvégente a Börzsöny és a Cserhát túraútjai megtelnek kirándulókkal, nagyon sokan választják az erdők kínálta élményt, a túrázást kikapcsolódásként. Szeretnénk, ha minél tisztább, egészségesebb környezetben tehetnék meg lépteiket, ezért a pályázati forrás biztosította munka mellett, az Ipoly Erdő Zrt. bár kisebb léptékben, de folyamatosan végez hulladékelszállítást a működési területén.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László