"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tíz éve nem volt ilyen jó makktermés a Mátrában

Tíz éve nem volt ilyen jó makktermés a Mátrában

Tíz éve nem volt ilyen jó makktermés a Mátrában, mint az idén. A kiváló minőségű és nagy mennyiségű termésből 100 mázsányit összegyűjtöttek az Egererdő munkatársai, melynek egy részét elültetik a csemetekertben. A többi a felújításra váró és makkhiányos fiatal erdők talajára kerül vissza.

Lapátolják a hatalmas szemű és egészséges makkokat, viszik a káli csemetekertbe, hogy jó minőségű tölgycsemetét neveljenek belőlük. A kocsánytalan tölgyek az idén nagyon jó termést produkáltak a Mátrában, 10 éve várnak erre – mondja Dudás Béla, a mátrafüredi erdészet vezetője.

A májustól júliusig terjedő időszakban volt elég csapadék, hogy a tölgyek a kiváló minőségű és mennyiségű makktermésüket beérleljék – tette hozzá a szakember. Ebből összegyűjtöttek mintegy 100 mázsát, hogy csemetét neveljenek belőle.

A makkok csemeteként kerülnek vissza a mátrai termőhelyre, hogy jó minőségű, dús lombú erdő nőjön belőlük. Mivel a mátrai nagyvad állomány is előszeretettel fogyasztja a makkot, ezért mintegy 40 hektáros összes erdő területet ideiglenes makkvédő kerítéssel véd meg az erdészet, hogy az erdők természetes megújulása sikeres legyen.

Forrás: Gyöngyös TV

Fotók: Kaszala Judit - Egererdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László