"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több mint száz nógrádi településen adhat meleget a szociális tűzifa idén télen

Több mint száz nógrádi településen adhat meleget a szociális tűzifa idén télen

Idén télen is sok nógrádi rászoruló családnál ad meleget a szociális tűzifa, száznál is több önkormányzat nyert támogatást erre a célra, mintegy 280 millió forint értékben. A csapadékos időjárás ugyan nem kedvez a szállításnak, de a legtöbb településen szeretnék még karácsony előtt szétosztani a kályhába valót.

A Belügyminisztérium Szociális Tűzifaprogramja az 5000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A kezdeményezés keretében idén 2300-2400 településen, mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február közepéig, amihez a kormány ötmilliárd forint támogatást biztosít – áll a Belügyminisztérium közleményében. Hozzátették továbbá: szeptember végén a szociális tűzifa kiszállításának mértéke már meghaladta a 60 százalékot.

A tájékoztató kitért arra is, hogy az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok több mint másfél millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára.

Mint minden évben, úgy idén is sok Nógrád megyei település vezetése nyújtotta be pályázatát a programra. Balla Mihály országgyűlési képviselő korábban arról számolt be közösségi oldalán, hogy 73 település kapott támogatást Nyugat-Nógrádban, összesen több mint 185 millió forint értékben. 

– A programban további 94 millió forint érkezik 35 kelet-nógrádi településre – tájékoztatott közösségi oldalán Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. Hozzátette: ezzel is a kistelepülésen élőket támogatja a kormány.

– Kisbágyonban a kezdetek óta minden évben él az önkormányzat a fenti lehetőséggel, eddig minden alkalommal eredményesen pályáztunk – fogalmazott Nagy Attiláné polgármester. – Idén 28 köbméternyi tüzelőt tudunk 14 családnak kiosztani, számukra ez nagy segítség.  Eddig még minden évben karácsony előtt a rászorulóknál volt a fa, bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk és ez idén is így lesz. 

Karancsságon nagyon sok a nehéz helyzetben élő család, az önkormányzat 270 köbméter tűzifát tud szétosztani ebbe az esztendőben, ugyanennyi családnak. Oláh Nándorné, a falu első embere arról tájékoztatta portálunkat, hogy az esős idő miatt nem tudták még a településre szállítani a kályhába valót, azonban szeretnék még az ünnep előtt eljuttatni azt a rászorulókhoz. 

– A szállítási költséget a faluvezetés finanszírozza, továbbá a faluban történő szétosztást is intézzük. A darabolás azonban már a családok feladata, azoknak az idős lakóknak szoktunk segíteni a közmunkásokkal, akik már nem tudják ezt elvégezni és kérik a segítségünket – tájékoztatott Oláh Nándorné. 

Mátranovákon is évek óta élnek a Belügyminisztérium programja adta lehetőséggel, idén közel 140 köbméternyi tüzelőt nyertek, amivel mintegy száz helyi családnak segítenek befűteni.

– A fa már a községben van, terveink szerint két héten belül kiszállítjuk azt a családokhoz – tájékoztatott Bodor Ernőné polgármester.

Forrás: nool.hu

Szerző: Gulyás Edina

Fotók: AM

Hírszerkesztő: Nagy László