2018. 10. 18. Ma Lukács, Jusztusz névnapja van. Pontos idő: 04:48
Ágazati, szakmai hírek

Több száz vadász vett részt a járványügyi képzésen | 2018-05-25

Fókuszban a sertéspestis

Ahogy az már a híradásokban is szerepelt, a Mátra térségében találták meg az első vaddisznót, mely az afrikai sertéspestissel fertőzött volt (továbbiakban ASP). A járványügyi hatóság azonnal elrendelte Heves megyében az M3-as autópályától északra eső területeken a vaddisznóra vonatkozó teljes vadászati tilalmat, amely összesen 47 vadászatra jogosult területére vonatkozik.

Az EGERERDŐ Zrt. 72 ezer hektár erdőterületen gazdálkodik, összesen 7 erdészet irányításával, mely közül egyedül a Bátonyterenyei Erdészetet nem érinti a járványügyi korlátozás.

A járvány kezelésében a hatóság szakembereinek nagy segítséget nyújtanak a gyakorlatban jártas vadászok, akik részére külön járványügyi képzést szerveztek. A képzésre hatalmas érdeklődés volt, ahol a járványügyi szakemberek az ASP-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról tájékoztatták a vadászokat, köztük az EGERERDŐ Zrt. közel száz fős vadászati engedéllyel rendelkező kollegáját.

Az állami és magánterületek vadászatra jogosultjai hiteles információkat kaptak a betegségre utaló viselkedésről és a betegség fontosabb testi, szervi elváltozásairól, mely a beteg állat felismeréséhez nélkülözhetetlen információ.

A járványügyi szakemberek legfontosabb feladatnak minél több elhullott vaddisznó megtalálását és annak mintavételezését tűzték ki, hiszen ebből tudják felmérni az ASP terjedésének mértékét. Ez a vadászoknak a teljes érintett, több ezer hektáros vadászterület heti kétszeri bejárásával jár, különös tekintettel a vaddisznó vélt élőhelyére.

A folyamatos mintavételezés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni betegség továbbterjedésének megállítására is. Ezzel kapcsolatban is több gyakorlati szabályt halhattunk, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor a vadász házi sertést is tart a portáján.

Az első fertőzöttséget alátámasztó vizsgálat után sajnos már több elhullott vaddisznó testében találták meg a vírust.

Több száz vadász vett részt a járványügyi képzésen
Forrás: EGERERDŐ Zrt.
Fotók: EGERERDŐ Zrt.
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők

A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők | 2018-10-17

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. rendezte az idei országos találkozót


Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél

Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél | 2018-10-17

Vadászati főszezon értékelés a Mátrában


Fejér megyei győzelem Soponyán

Fejér megyei győzelem Soponyán | 2018-10-17

Vizsla főversenyt rendezett a VADEX Zrt.


Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg | 2018-10-16

Októberrel elkezdődött a makkgyűjtés az erdőkben
Imperial22 futárszolgálat