"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Többlet fakitermeléssel sem sérül a fenntartható erdőgazdálkodás a Zalaerdő Zrt. erdőterületein

Többlet fakitermeléssel sem sérül a fenntartható erdőgazdálkodás a Zalaerdő Zrt. erdőterületein

A természetvédők szerint komoly ökológiai katasztrófát okozhat a fakitermelés szabályaira vonatkozó kormányrendelet. Az augusztus ötödikén hatályba lépett módosítás - a lakosság tűzifaellátásának biztosítására hivatkozva - csökkentette a fakitermelést akadályozó tényezők számát. Az ügyben megkerestük Kreiner Rolandot, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatóját, aki nem ért egyet a pánik kialakulásával.

Ez a rendelet csak veszélyhelyzetekre vonatkozik és nem arról van szó, hogy komplett erdőségeket fognak kiirtani – szögezte le Kreiner Roland.

– Ez egy kimondottan vészhelyzeti időszakra vonatkozó rendelkezés. Ez azt jelenti, hogyha az energiakrízis miatt a lakosságitűzifa-igények megnövekednek, akkor ezt többlet fakitermeléssel az erdőgazdálkodás le tudja reagálni úgy, hogy a fenntarthatóság elvei továbbra se sérüljenek. Magyarországon tervszerű erdőgazdálkodás folyik és kijelenthetjük, hogy az elmúlt időszakban csak részben használtuk ki az éves kitermelési lehetőségeket, azalatt folyamatos tartalék képződött – nyilatkozta Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója.

Természetvédők attól tartanak, hogy az őshonos fajok helyett invazív fajokat telepítenek majd be a kivágott erdőségek helyére. A rendelet leginkább az akácosok kitermelését és újratelepítést teszi lehetővé, alaposan lecsökkentve ezek vágásérettségi korát.

– Akác esetében egy kultúr fafajról, egy kultúrerdőről beszélünk, amelyik esetében az átlagos vágásérettségi kor 35-40 év. A jelenlegi rendelkezés lehetővé teszi, hogy akár harminc éves korukban is ezek az akácosok letermelésre kerüljenek, viszont a szakmai érvek ettől még nem sérülnek, tehát az akácosok ugyanúgy természetes vagy mesterséges úton, vágáskortól függetlenül felújításra kerülnek – tette hozzá Kreiner Roland.

 

 

Forrás: Kanizsa TV

Fotók: Zalaerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László