2019. 05. 23. Ma Dezső, Vilmos, Renáta névnapja van. Pontos idő: 02:54
Ágazati, szakmai hírek

Tovább gazdagodott a velencei-tavi térség | 2019-05-10

A VADEX Zrt. fejlesztése a Pákozd–Sukorói Arborétumban

Az elmúlt évtizedekben a terület a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált, amiben nagy szerepe van a határozottan gazdag madárvilágának is. A környéken 119 különböző madárfajt sikerült megfigyelni, melyből 48 faj itt is fészkel. A terület fejlesztése 2016-ban kapott új lendületet, amikor egy vadaspark létesítését határozták el, és első ütemben különböző, a természetes élőhelyhez hasonlatos környezetet biztosító, tágas bemutatóterületeket alakítottak ki a gímszarvas, szikaszarvas, dámszarvas és muflon számára. A megnyitást követő érdeklődés inspirálta arra az erdőgazdaságot, hogy tovább fejlessze a vadasparkot.

A Pákozd–Sukorói Arborétumban pénteken egy új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és a kis tavon kialakított vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel. A madárröpdébe páva és amerikai vadpulyka is került, míg a vízimadár-megfigyelő pont takarásából a vizes élőhelyekhez kötődő fajok tanulmányozására nyílik lehetőség. Ezzel az értékes beruházással tovább gazdagodott a velencei-tavi kistérség, így az arborétum és vadaspark programjai szervesen kapcsolódnak azokhoz a velencei-tavi turisztikai desztinációkhoz, amelyek a tó környékét már eddig is fémjelezték, vagyis a pákozdi Katonai Emlékparkhoz, az agárdi madárvártához, a Duna–Ipoly Nemzeti Park programjaihoz vagy éppen a dinnyési Várparkhoz.

Az emufuttató a sokak által kedvelt, Ausztráliában őshonos, 70 kilogramm közeli futómadár helyi otthona. Az arborétumban Samu és Emő képviselik a fajt, amelyet közelről nézhetnek meg a látogatók. Mint kiderült, Emő november végén kezd el tojni, mégpedig nagy, sötétzöld tojásokat, amelyeken Samu, a papa ül majd nyolc hétig.

A természet megismerését és megvédését szolgáló nevelési programok legjobb oktatóterme maga a szabad természet, az erdő, a mező, a rét, a legelő és a vízi környezet, mellyel itt, az arborétumban koncentráltan találkozhatnak a látogatók – tette hozzá Majoros Gábor, a vadasparkot fenntartó VADEX vezérigazgatója.

Az ünnepélyes átadón a sukorói lakosú Molnár Krisztián is részt vett. A Fejér megyei közgyűlés elnöke így fogalmazott: e fejlesztés lényege, hogy segít a magyar gyermekek környezettudatossá nevelésében. – A környezetünket azonban nemcsak szeretni, de védeni is kell az utókor számára, ami nem egyszerű manapság, a klímaváltozás idején. De az ilyen kezdeményezésekkel tovább tudjuk adni a jövő gyermekeinek csodálatos környezetünket. A Vadex társadalmi szerepvállalása éppen ezért példaértékű országos szinten is.

A fejlesztést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő is üdvözölte, majd pedig elültettek egy fát az ünnepségen részt vevő gyermekek gyűrűjében.

Tovább gazdagodott a velencei-tavi térség
Forrás: feol.hu
Szerző: S. Töttő Rita
Fotók: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó!

Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó! | 2019-05-22

Duplájára nőtt a jelentkező gyermekek száma a tavalyi évhez képest


Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén

Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén | 2019-05-22

A tesztírástól a terepi feladatokig


In memoriam Adamovich László

In memoriam Adamovich László | 2019-05-20

Elhunyt a Soproni Egyetem kanadai Alumni közösségének megbecsült és szeretett, nemzetközi hírű erdőmérnök professzora


Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben

Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben | 2019-05-22

Egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelésének 60 éve


Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján | 2019-05-22

Éves és idősoros statisztikák


Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására

Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására | 2019-05-21

A Zalaerdő Zrt. is jelentős területeken végzett erdősítéseket
Imperial22 futárszolgálat