"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeaszemle a SEFAG Zrt.-nél

Trófeaszemle a SEFAG Zrt.-nél

A hagyományoktól eltérően Kardosfán került sor a SEFAG Zrt. 2020. évi trófeaszemléjére, amely anno a legelső mustra helyszíne is volt 2011. évben.

A rendezvényen Fehér István vezérigazgató úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei év rendhagyó a vírushelyzet miatt.  Szerencsére a beutazási korlátozások ellenére az ősz vadászati szezonban, a mennyiségi várakozásainkat is felülmúlták az eredmények. A korábbi évek 150-170 körüli éves számához képest az idény elején 10-20 bikára számoltunk, azonban 106 gímbika került terítékre, ami nagyon jónak mondható a jelenlegi helyzetben.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott megemlítette, hogy Somogy megye vadgazdálkodási szempontból kiemelt jelentőségűnek számít, amelynek 20 %-án gazdálkodó, meghatározó szerepet betöltő SEFAG Zrt. példamutató szakmai munkát folytat. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az idei évben nem volt mínusz pontos, - azaz nem kapott szakszerűtlen elejtés minősítést - egyetlen bika sem.

Kovács Ferenc az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a vadgazdálkodás kapcsán a minőségi és mennyiségi szabályozás összehangolása jelenleg is folyamatban van. A kiemelt jelentőségű gímszarvas minőségi gazdálkodását továbbra is prioritásként kezelik, az ennek alapját szolgáltató trófea bírálati előírások – a szakma résztvevői, többek között a tájegységi fővadászok bevonásával - , megváltoznak, amelyről megjelent a kapcsolódó jogszabály. Emellett méltatta a SEFAG Zrt. kiemelkedő gazdálkodását és eredményeit.

Merczel István a SEFAG Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője a 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításról megvalósításában részt vevő Somogy Megyei Konzorcium koordinátora a szűk 1 év múlva megrendezésre kerülő Világkiállításról tartott rövid tájékoztatót. A több, mint 100 megyei programnak helyszíne lesz például a ropolyi és a lábodi térség is, amelyek vadgazdálkodási szempontból is kiemelkedőek.

Végül dr. Varga Gyula, a SEFAG Zrt. vadgazdálkodási és turisztikai osztályvezetője tartott szakmai beszámolót a 2020. évi teljesítményről:

A 2020. év bőgési időszakában a SEFAG Zrt. 8 vadászterületén összesen 106 gímbika került terítékre, amelyek trófeáinak átlagtömege 7,82 kg. A legnagyobb tömegű és legjobb minősítésű trófea 13,75 kg–ot és 236,12 C.I.C. pontot ért el, ez a bika a Lábodi vadászterületen Németh László hivatásos vadász kíséretében került terítékre. A bikák bírált korának átlaga 9,1 év.

A 106 bikát kitevő terítékből 84 lett érmes, ami  79%-os  érmes arányt jelent. Az érmes trófeák átlagtömege 8,55 kg, bírált átlagkoruk 9,8 év, a 10 kg feletti bikák száma pedig az idei évben 16 volt. A 106 bikából 39 az öreg, 55 a középkorú, 12 a fiatal korosztályból került ki.

A vendégszervezés kapcsán elmondta, hogy a 106 bikát 68 vendég hozta terítékre, melyből 55 vendég lőtt 1 bikát, míg 50 bikát (a teljes teríték közel felét) mindösszesen 13 vendég produkálta. Egy vendég összesen 14 bikát ejtett el, míg 3 vendég is volt, akik fejenként 5 bikával távozott a területről.

Végezetül néhány gondolattal átfogóan is értékelte az elmúlt időszak eredményeit. A 10 év átlagában évente 147 bika került terítékre és ezen 10 év alatt a terítékre került bikák bírálati kora a kezdeti 7,4-7,7 évről 9,1-9,3 évre nőtt, ugyanebben az időszakban az érmesarány több mint 10 %-al emelkedett (63-68%-ról 74-79%-ra), az érmes bikák átlagkora pedig mára elérte a 10,0 évet. Ez a szám induláskor 8,9-9,1 év volt. Kiemelte, hogy ezeket az eredményeket csak tudatos, fegyelmezett szakmai munkával és elkötelezett hivatásos vadász szakszemélyzettel lehet elérni, akiknek végül köszönetet mondott áldozatos munkájukért!

Forrás: SEFAG Zrt.

Fotók: Szigeti Edit/Nimród

Hírszerkesztő: Nagy László