"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeaszemlét tartottak a VERGA Zrt. Királyszállási Erdészeténél

Trófeaszemlét tartottak a VERGA Zrt. Királyszállási Erdészeténél

A szeptemberi trófeák átlagsúlya 5,11 kilogramm volt, míg a legnagyobb bika trófeájának bírálati súlya 9,19 kilogramm. Az éremarány 35,7 százalékos lett, a 25 érmes trófeából egy kapott arany, hat ezüst és 18 bronz minősítést. A kilőtt bikák 10 százaléka volt 10 év fölötti, a teríték fele középkorú, és 36 százalékot tett ki a fiatal bikák aránya.

A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. megtartotta hagyományos trófeaszemléjét a Királyszállási Erdészetnél. – Egy ilyen trófeaszemle a vadgazdálkodó számára mindig egy ünnep, mert ilyenkor tudjuk megünnepelni a munkánk eredményét. Aranyérmes trófeát is sikerült elejtetni vendégeinkkel, és a trófeák nagy száma a szezonban azt mutatja, hogy felkészültek a kollégák és sok munkát fektettek a tevékenységükbe. Mindig öröm a szezon végén így értékelni, és ez az állomány megmutatja, hogy milyen természeti környezetben és adottságokkal gazdálkodunk mi itt a Verga Zrt.-nél – nyilatkozta az Alsóperei Vadászháznál Ugron Ákos Gábor vezérigazgató.

A Verga Zrt. két erdészete 17,5 ezer hektárnyi üzemi vadászterületen vadgazdálkodik és a szezonban 70 bikát ejtettek el, amelyből 60-at láthatott is a szépszámú érdeklődő. Kelemen Csaba erdőművelési és vadgazdálkodási ágazatvezető elmondta, hogy vadászterületükön az öt nagyvadfaj közül, a dám kivételével az állomány meghatározó, és kollégái a szezon minden napján átlagosan három nagyvadat hoznak be, ami komoly munkát igényel.

A társaságnál piaci elven működő vadgazdálkodás folyik, a kilőtt vadat értékesítik. Az éves szinten elejtett 1700 vad egyharmadát a gímszarvas teszi ki, vaddisznóból 500 kerül terítékre, muflonból és őzből pedig 240–250 egyed. Dámból a tíz-egynéhány kilőtt példány nem meghatározó. A társasvadászatok hozzák meg az éves teríték 40 százalékát, az egyéni vadászatok az egyharmadát, míg a fennmaradó durván 25 százalék az év végi hajrá és az évközi vadkárelhárítások terítéke. Elhangzott az is, hogy az elmúlt 10 évben, több mint duplájára emelkedett a szarvaskilövések száma, és ilyen mértékben nőttek a bikaelejtések is.

Forrás: veol.hu

Szerző: Molnár Sándor

Fotók: Molnár Sándor

Hírszerkesztő: Nagy László