"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Széchenyi-emléknap a sopronpusztai emlékerdőben

Széchenyi-emléknap a sopronpusztai emlékerdőben
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben tartottak megemlékezést.

Szerdán a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartottak megemlékezést és koszorúzást a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, emlékezve arra, hogy 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely által lehetővé vált az MTA megalapítása.
 
A Magyar Tudományos Akadémia 2003 óta minden esztendőben megtartja ezt az ünnepi eseményt és kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a székházban, hanem személyesen Nagycenken is leróják tiszteletüket Széchenyi István emléke előtt.
 
 
A nagycenki megemlékezést követően a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben folytatódott a program, ahol Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Török Ádám, az MTA főtitkára mondott ünnepi köszöntőt, melyben felidézték, hogy az ezredfordulón, Solymos Rezső akadémikus kezdeményezésére ültettek el itt 175 kislevelű hársfát, ezzel is emlékezve a Magyar Tudományos Akadémia jogelődjének megalapítására. Azóta minden esztendőben elültetnek itt egy hársfát, ezzel is emlékezve az alapítókra és az akadémiai tudósokra.

Forrás: NYmE

Fotók: NYmE

Hírszerkesztő: Nagy László