"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Túlszaporodtak a nagyvadak a Dunántúlon - mennyiségi és minőségi szabályozás kell

Túlszaporodtak a nagyvadak a Dunántúlon - mennyiségi és minőségi szabályozás kell

A vadgazdálkodás a természeti kinccsel, erőforrással való gazdálkodás. Akkor végezzük jól, ha hosszú távon fenntartható, nem kizsákmányoló, szakszerű, eredményes és a környezetéhez harmonikusan kapcsolódó vadállományt alakítunk ki – hangzott el a megyei vadászati fórumon Alsóperén.

Összesen százötvenhat hivatásos vadász van a megyében. A vadászat közös szenvedélyünk nekünk, szakmabelieknek, ám a vadgazdálkodáson túl nemzetgazdasági szerepe is van. A vadászati turizmus segíti az idegenforgalmat, a vendéglátást, hozzájárul a megye fejlődéséhez.

Elősegíti a vidéki lakosság megtartását, foglalkoztatását, munkahelyeket teremt, ezáltal családok megélhetését biztosítja. A vadgasztronómia kapcsán megemlíthető, hogy a vadhús az egészséges táplálkozás része, jelentős többletértéket képvisel, az élelmiszeripar egyik speciális alapanyaga. Szükség van mindennek a tudatosítására, arra, hogy az előítélettel rendelkezők is tudjanak a vadásztatás szükségszerűségének erősödéséről.

Az elfogadottság növelése terén eddig is sokat tettek a vadásztársaságok és a vadászkamara – mondta el Takács Szabolcs főispán, a Veszprém Megyei Kormányhivatalt mint szakhatóságot képviselve és egyben az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnökeként, amikor a 2022-es vadászati évről számokban, továbbá az aktualitásokról adott tájékoztatást.

Túlszaporodtak a nagyvadak, főleg a Dunántúlon, ebben az erdőterületek növekedése is közrejátszott. Fontos a mennyiségi és a minőségi szabályozás is, ugyanis az ivararánnyal és a korosztályi szerkezettel is gond van – szögezte le Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője Vadgazdálkodás napjainkban című előadásában.

A vadgazdálkodás célja, hogy a mezőgazdasággal, az erdőgazdálkodással, a természetvédelemmel és a társadalommal, azaz a környezetében élő emberekkel összhangot alakítson ki. Nemzetgazdasági jelentősége abban áll, hogy az említett ágazatok működését garantálja, nem lehetetleníti el azokat. Szükség van a párbeszédre.

Ezért is tartotta fontosnak az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete, hogy az alsóperei fórumot megszervezze. A szakmai rendezvény végén Pap Gyula elnök köszönte meg a megjelentek részvételét.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Rimányi Zita

Fotók: Nyiókép:Barta Gábor/NG.hu, imányi Zita/Napló

Hírszerkesztő: Nagy László