"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tüzet tűzzel!

Tüzet tűzzel!

Valós körülmények közt gyarapíthatták tudásukat – mondta Fülep Zoltán tűzoltó ezredes ma Buzsák-Csisztapusztán, ahol a tegnapi, szabadtéri tüzek megelőzését célzó konferencia szakmai részeként megszervezett gyakorlatot tartották. A beavatkozó állomány egy harminc hektáros, magas füves vegetációval borított területen keletkezett tűzzel állt szemben, ahol többféle oltási technikával a tarsolyukban tehették próbára magukat.

A látványos és mindennapinak nem nevezhető gyakorlatot Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató nyitotta meg. Buzsák külterületén, az autópályától délre, egy hatvan focipályányi terület szélén, szikracsapókkal a kezükben sorakoztak fel a somogyi – főként újoncokból álló – rajok.

Hatalmas lángokkal égett a száraz fű és nádas, a tűz megfékezésére ellentüzet gyújtottak, a meteorológiai viszonyok figyelembe vételével a terület széliránnyal ellentétes oldalán. A cél az volt, hogy a széllel szemben, lassan terjedő tűz által egy megfelelő szélességű biztonsági sávot, úgynevezett tűzpásztát alakítsanak ki. Ezzel akadályozva meg, hogy az erős szélben a lángok elérjék a fás, erdős területet. A Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő vezette gyakorlat kiváló lehetőséget nyújtott a tűz terjedésének, jellemzőinek megfigyelésére. A lángok intenzitását befolyásolták a szélviszonyok és az eltérő növényzet is, így többféle technikát is bevethettek az egységek. Ugyanakkor az állománynak számolnia kellett a röptűz veszélyével is.

A gyakorlaton részt vettek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Erdőtűzoltási Törzsének tagjai, a gyakorlatot megfigyelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatóság fő erdőfelügyelője, Debreczeni Péter. Mindannyian szemtanúi lehettek az éghető biomassza égetéssel történő csökkentésének, mint a szabadtéri tüzek megelőzését célzó módszernek, ami egyben a süntök nevű mezőgazdasági gyomnövény terjedésének megállítására is szolgáló kísérlet.

Forrás: sonline.hu

Fotók: sonline.hu

Hírszerkesztő: Nagy László