"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe több alföldi megyében

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe több alföldi megyében

2022. június 22-től a következő megyékben tűzgyújtási tilalom lép életbe: Bács-Kiskun; Békés; Csongrád-Csanád; Jász-Nagykun-Szolnok.

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű és a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett megyékben hetek óta nem volt olyan mértékű csapadék, ami elérte volna a felszíni biomassza szintet. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulási kockázata. Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérséklet és napsütéses óraszám várható, csapadék csak Bács-Kiskun megye déli részén valószínű, elsősorban zivatarok formájában. A zivatarzónák környékén jelentősen nő a szélsebesség, a csapadékkal nem érintett területen tovább növelve a kialakuló tüzek terjedési sebességét és intenzitását.

A javasolt megyék állományviszonyai és az emelkedő szabadterületi tűzesetszám és a leégett terület növekedése miatt indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése.​

Tájékoztatom Önöket, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. június  22. (szerda)-tól az alábbi megyékben elrendelésre kerül a tűzgyújtási tilalom.

·         Bács-Kiskun
·         Békés
·         Csongrád-Csanád
·         Jász-Nagykun-Szolnok

Forrás: NÉBIH

Fotók: erdotuz.hu

Hírszerkesztő: Nagy László