"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Ha a név és születési dátum vagy adószám alapján történő lekérdezés nem ad találatot, abban az esetben a megadott adatokhoz tartozó személy vagy szervezet nem rendelkezik erdőgazdálkodói jogosultsággal, azaz nem jogosult a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet végezni, többek között nem értékesíthet faanyagot

Fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodónál a keresőben szereplő FELIR azonosító csak akkor minősül EUTR technikai azonosító számnak, ha az erdőgazdálkodó az EUTR hatósági nyilvántartásba is bejelentkezett. Amennyiben az erdőgazdálkodó az EUTR hatósági nyilvántartásba nem jelentkezett be, akkor csak az erdőgazdálkodói kódjával folytathat faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet. Ebben az esetben csak olyan erdőből származó erdei faválasztékok tekintetében végezheti tevékenységét, amelyen az erdészeti hatóság erdőgazdálkodóként nyilvántartásba vette.

Az EUTR keresőben új információként kérdezhető le, hogy az erdőgazdálkodók a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységükkel összefüggésben kaptak-e felfüggesztést vagy eltiltást.

Forrás: NÉBIH

Fotók: Getty Images

Hírszerkesztő: Nagy László