"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új rendszert használnak Romániában az illegális erdőirtások megelőzésére

Új rendszert használnak Romániában az illegális erdőirtások megelőzésére

A romániai Kovászna megye egyik erdejét az erdészeti hangok valós idejű nyomon követésére és jelzésére szolgáló eszközzel látták el, azzal a céllal, hogy csökkentsék az illegális erdőirtás mértékét. A módszer reményt jelenthet a sokszor reménytelennek tűnő küzdelemben.

Romániában hatalmas problémát jelent a fatolvajlás. A szervezett bűnözői csoportok profi eszközökkel indulnak az erdők irtására, és az erdészek megfélemlítésétől vagy megölésétől sem riadnak vissza. A Vodafone Okoserdő megoldása ezen a problémán is segíthet.

A módszer egy amerikai nonprofit szervezet, a Rainforest Connection által kifejlesztett rendszeren alapul, amely a mobilhálózatot használva továbbítja az erdőben felszerelt hangérzékelővel észlelt hangokat, majd valós időben rendszerezi és elemzi azokat. Esetlegesen felmerülő gyanús hangok esetén (mint az autók zaja, a láncfűrész) a szenzorok azonnali riasztásokat küldenek az erdészek telefonjára telepített alkalmazáson keresztül.

„A most bevezetett megoldás célja az illegális fakitermelés megakadályozása, az utolsó zöld területek védelme érdekében történő azonnali beavatkozások megtétele, valamint az éghajlatváltozás elleni hosszú távú fellépés” – nyilatkozta Murielle Lorilloux, a Vodafone Romania vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a bolygó jövőjéről való gondoskodás a hatóságok, a vállalatok, a környezetvédelmi szervezetek és a polgárok közös felelőssége.

A program lehetővé teszi az erdőgazdálkodók számára, hogy valós időben hallhassák, hogy mi zajlik az erdőben, és szükség esetén azonnal beavatkozhassanak. Az eszközöket a fák felső részébe telepítik, nem invazív módon, az időjárástól védett napelemekkel ellátva, amelyek a szükséges energiát biztosítják számukra. 

Egyetlen eszköz lefedettségi sugara 1 kilométer, ezáltal több mint 3 négyzetkilométer nagyságú területen képes megakadályozni az illegális erdőirtásokat. A hálózat üzemeltetője a projektet az ország minél több erdős területére szeretné kiterjeszteni, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium valamint a helyi partnerek segítségével.

 

Forrás: Planet

Fotók: Székelyhon

Hírszerkesztő: Nagy László