"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új eszközökkel készül az erdőtüzek oltására a katasztrófavédelem

Új eszközökkel készül az erdőtüzek oltására a katasztrófavédelem

A projekt keretén belül várhatóan ötvenhét különböző jármű és négy cserefelépítmény rendszerbe állítása történik meg - olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

A projekt célja, hogy új vízszállító és erdőtűzoltó, úgynevezett erdőtüzes gyorsbeavatkozó, valamint többcélú tűzoltógépjárművek vásárlásával a katasztrófavédelem erői még rövidebb idő alatt, nagyobb kapacitással, modernebb felszerelésekkel vonulhassanak a kárhelyszínre, hatékonyabban tudják felszámolni a károkat, mindezt úgy, hogy az alkalmazott eszközök, valamint beavatkozási eljárások által okozott negatív környezeti hatások a lehető legalacsonyabb intenzitással jelentkezzenek.

Cél, hogy a katasztrófavédelmi szervek olyan gépjárműtechnikai állománnyal rendelkezzenek, amely a szervezetet azonnali válaszlépésekre teszi képessé, például a klímaváltozás okozta erdő- és vegetációs tüzek terjedésének megakadályozásakor és más, összetett, speciális feladatok ellátásakor is.

Fontos, hogy a vízutánpótlás vízhiányos területeken is megoldott legyen. Az oltóanyag utánpótlását a kiemelten vízhiányos területeken arra megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező vízszállítók képesek a lehető legrövidebb időn belül biztosítani.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság célja, hogy az erdő- és bozóttüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is hatékony műszaki felszereltséggel és megfelelő mobilitással rendelkező gépjárművekkel lehessen felszámolni.

A projekt megvalósítása lehetőséget teremt a BM OKF számára egy olyan magas színvonalú katasztrófavédelmi erő- és technikai eszközrendszer kialakítására, amely költséghatékonyan és környezetkímélő módon képes biztosítani az állampolgárok biztonságát a klímaváltozás okozta hirtelen kialakuló veszélyhelyzetek esetén is. A járművek rendszerbe állítása az erdőtüzek megelőzéséhez kapcsolódó hatósági ellenőrzéseket is támogatja, mindennek köszönhetően erősíti a lakosság élet- és vagyonbiztonságát.

Forrás: orientpress.hu

Fotók: nyugat.hu

Hírszerkesztő: Nagy László