"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeaszemle és Erdők Hete megnyitó a VADEX Zrt. központjában

Trófeaszemle és Erdők Hete megnyitó a VADEX Zrt. központjában

Az Erdők Hete nyitó rendezvényét tartották pénteken a VADEX Zrt.-nél. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés "Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" mottóval zajlik 50 helyszínen, mintegy 150 programmal. A Erdők Hete rendezvénysorozat a Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Felfedeznivaló pedig bőven akad, hiszen 2010 óta csak a 22 magyar állami erdőgazdaság több mint 15 milliárd forintot fordított közjóléti, turisztikai fejlesztésekre: 52 kilátót, 66 szálláshelyet, 29 erdei iskolát, több mint 160 erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, vagy újítottak fel.

Az ünnepélyes megnyitón Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédének bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy Szent Mihály napja a természeti, gazdasági év végén, az ősz beköszöntével a hagyományok szerint a számadás alkalma is. A trófeaszemlén jelen volt L. Simon László országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, hogy a VADEX büszke lehet a trófeákra és Fejér megye természeti adottságaira.

A 2016. évi vadászati szezont és a kiállított trófeákat Haas Béla ágazati igazgató értékelte, aki elmondta, hogy a nagyvadgazdálkodás „aratási ideje” szeptemberben kezdődik, az egész éves munka ősszel realizálódik. A kiállított trófeákról elmondta, hogy azok mind idén szeptemberben kerültek terítékre. „A VADEX öt vadászterületen, közel 30 ezer hektáron gazdálkodik, ahol 30-35%-os az erdősültség. Kis, foltos területeken található meg nálunk a gímszarvas. Szeptemberben 59 gímszarvast sikerült terítékre hozni a vendégeknek, ebből 26 van kiállítva. Négy gímbika trófeája van 10 kg fölött, ezek közül a legnagyobb 14 kg és 8dkg. A négy gímbika közülük három a fehérvárcsurgói területről került ki, egy pedig Sárszentágotáról. A sárszentágotai területen 40 évvel ezelőtt nem is találkoztak gímszarvassal, azóta nyugodt terület lett, megtelepedett a gímszarvas és a megye legjobb gímállománya itt van. Az elejtett 59 példányból 14-et itt lőttek, ebből 13 érmes lett.”- értékelte a vadászszezon eddigi eredményeit Haas Béla.

Forrás: szekesfehervar.hu

Szerző: Gáspár Péter

Fotók: szekesfehervar.hu

Hírszerkesztő: Nagy László