"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vadkár elhárítás avagy új erdőtelepítések védelme

Vadkár elhárítás avagy új erdőtelepítések védelme
Szombathelyen ünnepélyes átadás keretében avatták fel a Cont-Eco Kft. új vadháló gyártóüzemét. A március 28-ai rendezvényen köszöntőt mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara elnöke, valamint V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Az 1991-ben alapuló Cont-Eco Kft. elektromos kerítések kivitelezésével kezdte meg működését, melyből országszerte több mint 100 kilométernyit értékesítettek, egyebek mellett az Őrségi Nemzeti Park területén is. A 2000-es évek közepétől egyre nagyobb lett az igény a mechanikus kerítésrendszerek telepítésére.

Alkalmazkodva az igényekhez, a cég a Tornado termékeinek forgalmazásával, egy bő évtizede foglalkozik mechanikus kerítésekkel és érvényesülnek vele a piacon. Az igények kiismerésével igyekeztek elfogadható árfekvések kialakítására törekedni, ezáltal egy biztos vevőkör kiépítését is szorgalmazni. Elképzelésük sikerrel járt, mivel a forgalmazott Tornado Titan Optimum az állami erdészetek legkeresettebb vadhálója lett, ami köszönhető kiemelkedő ár-érték arányának.

Ezen sikerekre alapozva jött az ötlet, hogy a továbbiakban nem importból származó terméket értékesítenek, hanem saját, hazai vadháló gyártásával álljanak elő. A különbség az a klasszikus csomózású vadhálóhoz képest, hogy a CE Kft. a kiváló minőségű Tornado alapanyagaival megegyező minőségű huzalokkal készíti a TORPEDO vadhálókat.

Az átadásra került gyártóüzemben automata gépen különféle változatú rácsosztásokat tudnak legyártani, akár 3 méter magasságig 100 méteres tekercshosszban. Továbbá a gép funkcionalitása lehetőséget ad, hogy az úgynevezett visszahajtásos kerítésformát is legyártsák.

A 2018-ban megnyert mikro- és középvállalkozások termelési kapacitását bővítő GINOP pályázat lehetőséget adott a vadháló fonógép üzembeállítására, ami egyben a Dunántúl első vadháló üzemét jelenti.

Vadhálóra márpedig szükség van az erdő-, mező- és vadgazdaságok számára egyaránt. Szántóföldi vadkár elhárítás tekintetében vagy új erdőkultúrák védelme érdekében, a vad védelmét szolgáló intézkedések vonatkozásában, vadaskerti kerítések létesítésében szükségszerű a vadháló és -kerítés létesítése, ezáltal gyártása is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szerző: Varga Tibor

Fotók: Magyar Mezőgazdaság

Hírszerkesztő: Nagy László