"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vándortábor vár a Bedősökre

Vándortábor vár a Bedősökre

Miért kell két zokni a bakancsba, miért nem kell minden napra tiszta alsónemű, és miért szükséges mindent zacskóba csomagolni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak szerdán a vándortáborba készülő bedős diákok.

– Mennyi ruhadarabot vi­­gyünk?
– Nem kell minden napra.
– De úgy higiénikus, és most vettem öblítőt – osztotta meg a fontos információt többször is a többiekkel Nistor Lucian, egyike annak a 17 diáknak, aki vándortáborba indul hétfőn a Börzsönybe. Szerda délután egyik kísérőtanáruk, Bánhidy Zoltán tartott nekik eligazítást.

Az erdei vándortáborok gyalog teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok hét nap alatt 50–90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet. Az Erdei Vándortá­bor Programot az Országos Er­dészeti Egyesület koordinál­­ja. Az egyes útvonalak mű­ködtetését a helyi erdőgazdaságok szakemberei végzik.

Ennek a börzsönyi túrának az a különlegessége, hogy az idén először mindenki viszi magával az összes cuccát a hátán. Korábban úgy volt, hogy a nagy és nehéz hátizsákokat egy autó szállította a következő állomásra. Most egy héten át mi cipeljük a felszerelést. Ezért fontos, hogy mit pakolnak be a gyerekek. Az enyém 15 kiló – magyarázta a tanáruk.

– Naponta 10-15 kilométeren, egy héten át kell cipelniük a holmijukat. Egyáltalán nem mindegy, ez hány kiló. Mindent be kell zacskózni. Egy ilyen esőben, mint a mai, ha megérkezik az ember a szállásra, jó, ha nem csurom vizes ruhát kell felvennie. Cél­­szerű a tisztasági felszere­lésbe nem a nagy tusfürdőt és szappant beletenni, hanem porciózva, kisebb adagokban. Fejlámpa is kell, mert a sátorban nincs világítás. Tavaly volt, aki elfelejtett esőkabátot hozni, pedig ötször elmondtam… – folytatta Bánhidy.

A kilencedikes Raisz Vencel cserkészkedik is, szeret tú­rázni. Azt mondta, az Alföld közepén, Lakitelken lakik, és nagyon szereti a hegyeket. A szintén kilencedikes Kokes Krisztofer kevésbé volt diplomatikus. Ő azt mondta, a vándortábor ideje alatt legalább nem kell az iskolában lennie gyakorlaton. – Nem sokszor túrázok, de szeretek kimozdulni – mondta a mártélyi fiú, akinek az is tetszik, hogy idén kevesebben vesznek részt a vándortáboron, ezért szerinte jobb lesz a hangulat.

Forrás: delmagyar.hu

Fotók: Frank Yvette

Hírszerkesztő: Nagy László