"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fokozottan ellenőrzött a rendőrség és az erdészet a VERGA Zrt. területén

Fokozottan ellenőrzött a rendőrség és az erdészet a VERGA Zrt. területén
Megszaporodtak megyénkben az erdei területeket érintő jogsértések, például az orvvadászatok, a krossz motorozás, ezért a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. szakembereivel közös ellenőrzést szervezett a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) a közelmúltban, az erdészeti társaság illetékességi területén.
 

A fokozott ellenőrzés parancsnoka Borbély Zoltán alezredes, a VMRFK rendészeti osztályvezetője volt. -Egyre többen hajtanak be erdőterületekre engedély nélkül személyautóval, teherautóval, illetve krossz motorral. Ezzel jelentős károkat okoznak a védett természeti területeken, tönkreteszik a növényzetet, az állatokat zavarják, érvelt az ellenőrzés mellett Borbély Zoltán alezredes. Előfordul az orvvadászat, a falopás, a szemetelés, az engedély nélküli tűzrakás. A megelőzés érdekében ellenőrizték az erdőket, az odavezető utakat a rendőrök, illetve a Verga Zrt. munkatársai együttműködve a helyi rendőrkapitányságokkal és a Tevékenység-irányító Központtal.

Borbély Zoltán alezredes, Hajmáskéren, a „O” pontnál tájékoztatta a résztvevőket, majd valamennyien, több csoportban kezdték el a fokozott ellenőrzést. Összesen 33 személyt igazoltattak, egy krosszmotorost ellenőriztek, akinél több szabálysértés miatt eljárást kezdeményeztek. Az erdőben több helyen azt lehetett látni, hogy mély vályúkat hagytak maguk után a motorosok. A természetkárosítás akár többszázezer forint bírsággal is járhat. A parancsnok, illetve a résztvevők azt mondták, hasonló ellenőrzésekre nagy szükség van, ezért a jövőben is folytatják, lehetőség szerint további technikai eszközök, például drón bevonásával.

Forrás: veol.hu

Szerző: Kovács Erika

Fotók: Kovács Erika

Hírszerkesztő: Nagy László