"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdei dioráma és szálláshely átadó a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában

Erdei dioráma és szálláshely átadó a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában
A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti Erdei Iskolában szerdán, ünnepélyes keretek között adták át. A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában Magyarország eddig legnagyobb diorámáját avatták fel, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet is átadtak a nagyközönségnek.
 
Az átadási ünnepséget az ajkai iskolások az erdő szépségeit bemutató előadásával, valamint Benedek Elek, a Szeresd a fát- című versével nyitották meg. Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója szerint a „Szeresd a fát” vers a jövőben akár a zöld ruhás erdészek szlogenje is lehetne. A vezérigazgató ünnepi beszédében sajátos beszámolót tartott a 2013-as évben a társadalmi felelősségvállalás, valamint a közjóléti program keretében, a VERGA Zrt által megvalósított fejlesztésekről. A tervbe vett 19 beruházásból, ezen a napon a Hubertus Erdészeti Erdei iskolában adták át az utolsó előttit. A vezérigazgató a beszédében emlékeztetett a kezdeti Várpalota melletti erdei iskola átadására, kiemelte az Alsóperén a Bakony Zöld Szíve Központban végrehajtott fejlesztéseket és végül eljutott az Ajka melletti beruházásokig, a kilátó, valamint kerékpárút átadásáig. Ezek a munkálatok a vállaltnak ebben az évben 500 millió forintjába kerültek, ami nagyon jelentős hozzájárulás a társadalom közértékeinek növekedéséhez. A mai napon átadásra kerülő dioráma, közel 120 millió forint befektetését jelentette - hangsúlyozta a vezérigazgató. Az átadásra kerülő épületben a Bakony élővilágát elevenítik fel. A teremben 58 egészben preparált állattal, 38 állatfajt mutatnak be a természeteshez hasonló környezetben. Ezért itt szemléletes módon lehet megmutatni a gyerekeknek a bakonyi erdő állatvilágát, az állatok szokásait és életmódját. A vezérigazgató meggyőződése az, hogy azok a kisgyerekek, akik a jövőben rendszeresen ide járnak majd tanulni és ebben a közegben nevelkednek fel, szeretni fogják a természetet, nem bántják és nem okoznak az erdőnek visszavonhatatlan sebeket.A „Jövő a kezünkben van” program 2014-ben is tovább folytatódik és Veszprém környékén több százmillió forintos értékben lesznek jelentős beruházásaik- jelentette be Tengerdi Győző.
 
Polgárdi Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke azt emelte ki, hogy a most átadásra kerülő dioráma nagy hatással lehet az ide látogató gyerekekre. Lesznek olyanok, akik itt ébredhetnek rá arra, hogy az érték vesztett világuk csak egy lépésre van a természet csodáitól. Láthatják azt a szépséget, amelyet tisztelni, szeretni kell. Az alelnök végezetül azt kívánta, hogy minél többen találkozhassanak ezzel a világgal, hogy minél többen legyenek azok, akik kötelességüknek érzik a megóvását és a védelmét.
 
Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója a beszédében elmondta, hogy az eredmények ismeretében tisztában van azzal, hogy a VERGA Zrt. az elmúlt időszakban nagyon szépen teljesített. Az itt dolgozók az erdőért élnek és a belső indíttatásukból érte is dolgoznak. A szakember meggyőződése az, hogy az erdőért dolgozók a „zöld bibliájukban” az erdőt egy olyan nemzeti kincsnek tekintik, aminek a hatékony működtetése nagyon fontos feladat. Ugyanilyen fontossággal bír az erdővédelem, a pótolhatatlan természeti értékek megóvása. Ami az utóbbi években még előtérbe került, az a közjóléti funkció. A természetben kikapcsolódást kereső ember magyarországi lehetősége a vízpart, vagy az erdő. Hogy ennek a funkciójának az erdő megfeleljen, használható infrastruktúrára, valamint folyamatos fejlesztésekre és a már meglévő létesítmények karbantartására van szükség. Az igazgató külön kiemelte a következőt – a VERGA miből tudta megtenni ezeket a fejlesztéseket? Egyértelmű, hogy nem az állami költségvetésből, hanem a saját gazdálkodási nyereségeiből fordított vissza ezekre a beruházásokra. Most még azt kell elérni, hogy a már megvalósult létesítmények és az erdei iskolák megtöltődjenek igazi tartalommal. Mert lehet, hogy azok a gyerekek, akik ebben az iskolákban nőnek fel, képesek lesznek a felnőtteket is megtanítani a természet szeretetére.
 
 
A Hubertus Erdészeti Erdei Iskola használatára háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek a célja a gyerek természet közeli életmódra történő nevelése és a kezdő vadászok gyakorlati képzésének segítése. A szerződést, Fülöp-Bornemisza Szilvia, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ajkai Tankerületének igazgatója, Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területének elnöke, valamint Tengerdi Győző a VERGA Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Forrás: veszport.hu

Fotók: veol.hu,Penovác Károly

Hírszerkesztő: Nagy László