2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 11:40
Ágazati, szakmai hírek

Az állami erdők közjóléti fejlesztései Fejér megyében | 2018-01-30

Fókuszban a VERGA Zrt és VADEX Zrt.

A Vidékfejlesztési program keretében meghatározott feladat az erdők közjóléti és turisztikai funkcióinak fejlesztése. Más szavakkal ez a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódóan az erdők látogathatóságának elősegítését jelenti gyalogosok, kerékpárosok és lovaglók számára. A fejlesztések évek óta futnak, érdemes vetni egy pillantást arra, hogy Fejér megyében milyen tervek valósultak meg az elmúlt időszakban.

A székesfehérvári központú VADEX Zrt. a Gaja-völgyi Tájcentrumban, a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban, a soponyai Ökocentrumban, valamint Adonyban 2013 és 2017 között számos beruházást hajtott végre.

Ezek közül említsük meg az Ádám-Éva hidat a Gaja-völgyben, amelyet az eredetileg a sokáig a patakon természetes átjáróhelyet biztosító, régen kidőlt tölgyek helyett építettek. De ebbe a sorba tarozik a 2016-ban szintén a Gaja-völgyben átadott Károlyi-kilátó, amelynek megépítését már régóta tervezték. Fentiek mellett elkészült több erdei pihenőhely, valamint történtek múzeumfejlesztési beruházások is.

Ami az idei terveket illeti, az erdészeti gazdaság tavaszra tervezi a Bence-hegyi kilátó átadását Velencén, amelynek építését két évvel ezelőtt kezdték és ahonnan a Velence-tavi térség látképén túl távolabbi települések is felfedezhetők lesznek.

A másik beruházásuk a Vadmadár röpde és vadaspark második ütemének fejlesztése a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban, amellyel növelhető a park látogatószáma, de tervezik az élménypedagógiát támogató, új elemek létrehozását is.

A veszprémi központtal működő Verga Zrt. nagyjából 5 ezer hektáros területet kezel Fejér megyében. Mivel területük egybeesik a jelenleg is aktív bakonyi katonai lőtérrel, ezért turisztikai szempontból némi hátrányban vannak. A kilencvenes évek óta azonban igyekeznek pótolni a hiányosságaikat és felhívni a természetjárók figyelmét azokra a területeikre, amelyek korlátozás nélkül látogathatók.

Az elmúlt években a Verga Zrt. területein is megújultak az erdei pihenők és kialakításra kerültek új kerékpáros útvonalak is. Tés határában kilátó és tanösvény is épült, mintegy 51 millió forintos bekerülési költséggel. Iszkaszentgyörgyön újjáépítették a régi kastélyparkban a kőpiramist, körülötte tűzrakóhelyet és pihenőt alakítottak ki. és kibővítették a kirándulóerdőt. Erre 7,2 millió forintot fordított a társaság.

Isztiméren kibővítették a bakancsos turistaszállóként üzemelő Károlylakot, amely még 1924-ben épült a település határában és amelyre 34 millió forintot költöttek. Erre az esztendőre tervezik a közelben található Hamuház felújítását, amely szintén turistaházként üzemel. A társaság további beruházásai ebben az évben a balatoni régióra összpontosítanak.

Az állami erdők közjóléti fejlesztései Fejér megyében
Forrás: feol.hu
Szerző: Borsányi Bea
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat