"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

60 hektár új erdőt telepít a Vértesi Erdő Zrt.

60 hektár új erdőt telepít a Vértesi Erdő Zrt.

A Vértesi Erdő Zrt. is csatlakozik az Országfásítási Programhoz, melyben az állami erdőgazdaságok területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek.

A magyar lakosság háromnegyede szerint kevesebb erdő van az országban. A program célja egyrészt az erdőterület közvetlen növelése, másrészt a figyelemfelhívás: az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat ad a klímaváltozás kihívásaira. A program során 86 településen ültetnek új erdőt. Olyan mintaterületek jönnek létre, ahol önkormányzati vagy magánterületeken dolgozó szakemberek számára bemutatókon tudják ismertetni a fásítások, erdőtelepítések folyamatát.

A Vértesi Erdő Zrt. öt településen, mintegy hatvan hektáron hajt végre telepítést. Fejér és Komárom-Esztergom megye meghatározó erdőgazdálkodójaként örömmel csatlakoztunk az Országfásítási Programhoz - kezdte Encsi Csaba, a Vértesi Erdő Zrt. természetvédelmi és termelési főmérnöke.

Az erdősíthető területek főként az agrárium számára már nem hasznosíthatóak közül kerülnek ki. Erdőtelepítéseink legnagyobb részét őshonos fafajjal végezzük, de több esetben csak az akác telepítésével láttuk biztosítottnak a zárt erdők kialakítását. Hogy a telepítendő erdők természetességét és ellenálló képességét is javítsuk, jelentős mennyiségű hazai nyár elegyítését terveztük.

Az elsődleges cél, a szén-dioxid megkötése szempontjából ezeken a határtermőhelyeken éppen olyan hasznosak a hazai fafajok, mint máshol. A méhészeti hasznosítása sem elhanyagolható, ami gazdasági hasznot hajt és természetvédelmi okokból is jelentős.  Az erdész számára mindig ünnep egy új erdő telepítése. Remélem, a következő években sok ünnepelni valónk lesz - tette hozzá Encsi Csaba.

A héten nagy lendülettel folytatódott az Országfásítási Program megvalósítása Komárom-Esztergom megyénkben is. Pénteken és szombaton mintegy százan fogadták el a Vértesi Erdő Zrt. meghívását, hogy Dunaalmáson facsemetét ültessenek. Sokan vállalták az "alkalmi diákmunkát" a helyi általános iskolából, de még Győrből is érkezett egy család.

Segített a szervezésben az Erzsébet Ifjúsági Alap - az Ültess Fát! kezdeményezéshez kapcsolódva -, valamint a tatai Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok vívó a Tégy ma a holnapodért! program keretében. Érdekesség, hogy ott voltak a tatabányai OB I-es vízilabdacsapat játékosai is. Összesen egy hektár területen 4500 facsemetét ültettek. Megtudtuk azt is: ősszel 12 hektáron lesznek facsemeték, majd tavasszal az út másik oldalán újabb 8 hektáron.

Szombaton az Országfásítási Program ismertetését követően Györök Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ollé Árpád polgármester és Esztergályos Patrik is ültetett fát. A megyében 220 000 facsemete kerül a földbe, ősszel 40, tavasszal 20 hektáron.

 

 

Forrás: kemma.hu

Fotók: kemma.hu

Hírszerkesztő: Nagy László