"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vészjósló ütemben csökken a globális talajvízszint

Vészjósló ütemben csökken a globális talajvízszint

A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy az elmúlt 40 évben gyorsuló ütemben csökkent a talajvíz szintje világszerte, melyet a fenntarthatatlan öntözési gyakorlatok valamint az éghajlatváltozás okoz.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növénytermesztés, a háztartások és az ipar fő édesvízforrását jelentő talajvíz kimerülése súlyos gazdasági és környezeti fenyegetést jelenthet, beleértve a terméshozamok csökkenését és a part menti területek süllyedését.

A talajvíz kimerülése különösen szembetűnő a száraz éghajlaton, ahol kiterjedt termőföldek vannak – áll a tanulmányban, amely több mint 40 országban 170 000 kút állapotát vizsgálta. Észak-Kína, Irán és az Egyesült Államok nyugati része a leginkább érintett régiók.

A tanulmány által megfigyelt 1693 felszín alatti viztározó közettest több mint egyharmadában 2000 és 2022 között évente legalább 0,1 méterrel csökkent, 12 százalékuknál éves szinten több mint 0,5 méter volt a vízszint csökkenése. Ebben az időszakban Spanyolországban, Iránban, Kínában és az Egyesült Államokban - a leginkább érintett területeken - a víztartó rétegek némelyikében évente több mint 2 méterrel csökkent a talajvízszint.

A vizsgált víztartó rétegek körülbelül 30 százalékánál a vízszint csökkenése 2000 óta felgyorsult ütemben zajlik. Azonban azt is megállapították, hogy egyes víztartó rétegek állapota javult a vizsgált időszak során, részben a kiszivattyúzható víz mennyiségének korlátozását célzó helyi intézkedések eredményeként. A kutatók szerint a víztartó rétegekben lévő víz máshonnan elvezetett vízzel is pótolható, de erre a megoldásra a vizsgált területeken viszonylag kevés példa akad.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Fotók: mernokvagyok.hu

Hírszerkesztő: Nagy László