2018. 10. 19. Ma Nándor, János, Pál névnapja van. Pontos idő: 19:54
Ágazati, szakmai hírek

Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt. | 2018-04-17

A munkaerőhiányt enyhíti a fejlesztés

Az erdőgazdálkodásban is egyre inkább mutatkozó munkaerőhiányt enyhíti Társaságunk új gépbeszerzése. A fakitermelési munkákat teszi hatékonyabbá, könnyíti és gyorsítja meg az új Komatsu 911 harvester, amelyet erdőgazdaságunk több mint 100 millió forinttért vásárolt meg.

A harvester egy olyan speciális döntő-rakásoló, fakitermelő gép, amely ledönti, legallyazza, választékolja és rakásolja a fákat, amelyeket ezután környezetkímélő módon forwarder (kiszállító szerelvény) juttat ki a rakodóra. A kiforrott 360.2 típusú vágófejjel szerelt, svéd gyártmányú Komatsu 911 harvestert, alapos előkészítést követően pályáztatás útján választottuk ki.

Fontos szempont volt a hosszú távú, gazdaságos üzemeltetés és a megfelelő, magas színvonalú, helyi szerviz háttér. A gép egy korszerű, hosszú élettartamú SISU diesel munkagép motorral van felszerelve, és így egy hosszított műszakot tankolás nélkül végig tud dolgozni.

A 21. századi csúcstechnológiának megfelelő erdészeti gépet saját gépkezelőink tartják üzembe, akik korábban Németországban és Magyarországon részesültek kiképzésben. Nyakas Martin, Tóth Miklós és Petres Norbert gépkezelők a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai.

Bár a vállalkozók üzemeltetésében több, kisebb-nagyobb harvester is dolgozik Magyarországon, - így az általunk kezelt erdőkben is, - az erdőgazdaságok közül ez a második ilyen típusú gépbeszerzés.  A döntő-rakásoló gép a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén dolgozik 2017. decembere óta, mivel  ennek a térségnek a luc- és erdeifenyveseit sújtották legnagyobb mértékben az elmúlt évek biotikus és abiotikus erdőkárai.

A gépátadási ünnepségre 2018. február 20-án az Őrségben, egy szalafői szúkárosított jegenyefenyvesben került sor. A gépátadásnál jelen volt - kollegáival együtt - dr. Csorba Kázmér, a forgalmazó KUHN Rakodógép Kft. egyik ügyvezetője, míg Társaságunkat Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgató, továbbá a központ és a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai képviselték.

A gép teljesítményére jellemző, hogy óránként akár 20 m3, havonta akár 2000 m3 faanyagot is képes feldolgozni, amely 15-20 fakitermelő szakmunkás munkájával egyenértékű. Ezzel a teljesítményével jelentősen enyhíti a fakitermelésben jelentkező munkaerőhiányt, amely a határ menti régiókban fokozottan jelentkezik.

Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Szerző: Markó András
Fotók: Markó András
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők

A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők | 2018-10-17

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. rendezte az idei országos találkozót


Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél

Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél | 2018-10-17

Vadászati főszezon értékelés a Mátrában


Fejér megyei győzelem Soponyán

Fejér megyei győzelem Soponyán | 2018-10-17

Vizsla főversenyt rendezett a VADEX Zrt.


Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg | 2018-10-16

Októberrel elkezdődött a makkgyűjtés az erdőkben
Imperial22 futárszolgálat