2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 10:31
Ágazati, szakmai hírek

Visszaszorulóban a feketézés a fakereskedelemben | 2018-01-26

Tisztul az ágazat?

A faanyag kereskedelemben bevezetett nyomon követési rendszer és a rendszeres ellenőrzések hatására tisztult az ágazat, ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017-ben közel 100 faanyag kereskedő tevékenységét korlátozta ideiglenesen vagy véglegesen. Továbbra is kérik a lakosságot, hogy online vásárlásnál legyenek körültekintőek a fogyasztók.

Ahogyan már arról korábban beszámoltunk, az enyhe tél nem kedvezett a tűzifa kereskedelemnek, de nem csak ez az egy probléma sújtotta az ágazatot. A feketekereskedelem, illetve a vásárlók átverése is komoly probléma. Ennek visszaszorítása érdekében vezették be - egy uniós előírásnak megfelelve - a minden fát- és faterméket értékesítő személyt és vállalkozást érintő EUTR nyilvántartási rendszert, amivel biztosítható az áru nyomon követése. 

A NÉBIH tavaly többször is felhívta a lakosság figyelmét, hogy az online tűzifavásárlás esetén különösen körültekintően járjanak el, hiszen számos bejelentés érkezett be hozzájuk, amelyek a a vásárolt áru mennyiségét és minőségét, valamint az adásvétel körülményeit sérelmezték.

A felhívásukban az szerepelt, hogy a vásárlók legyenek különösen körültekintők: győződjenek meg arról, hogy a hirdetés mögött valós személy és vállalkozás áll, vigyázzanak az előre utalással, részesítsék előnyben nyitvatartással működő, telephellyel rendelkező társaságokat,  és minden esetben kérjenek nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint vásárlói tájékoztatót.

„A NÉBIH 2018-ban is kiemelten ellenőrzi az interneten hirdetők tűzifa értékesítési jogosultságát. Az ellenőrzéseknek és a növekvő vásárlói tudatosságnak köszönhetően információink szerint javult a helyzet.” – válaszolta a magyarmezogazdasag.hu érdeklődésére a hivatal.

Hozzátették, gyakori hiba, hogy nincs szállítójegy a tűzifa szállítmányhoz vagy a szállítójegyen nem a rakományban található fafajok szerepelnek, így nem igazolt a faanyag eredete. Ezeknél a szállítmányoknál vélelmezni kell, hogy illegális fakitermelésből származik és csak akkor hozható forgalomba, ha bizonyítják az eredetét a kitermelési helyig visszamenőleg. Sok esetben hiányosan,  nem minden kötelező mezőbe írva töltik ki a szállítójegyet. (A szállítójegy kitöltésére vonatkozóan az érintettek részletesen tájékozódhatnak a NÉBIH honlapján.)

A leggyakoribb jogsértés, hogy a faanyag-kereskedelmi lánc szereplő nem tud elszámolni a készletekkel, azaz a vásárolt és értékesített faanyag között jelentős különbség van. Az uniós és hazai jogszabályok alapján a faanyag készleteket naprakészen és telephelyenként kell nyilvántartani.

A tavalyi ellenőrzések során csaknem 100 faanyag-kereskedelmi lánc szereplő tevékenységét korlátozták ideiglenesen vagy véglegesen, de 2018-ban még nem függesztettek fel telep működését. A bírságok mértéke nagyon változó volt, 50 ezertől 1,5 millió forintig terjedt, ugyanakkor idén még nem szabtak ki jogerős bírságot.

Visszaszorulóban a feketézés a fakereskedelemben
Forrás: mezogazdasag.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat