2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 09:29
Ágazati, szakmai hírek

Zalai vadászati évadnyitó a Sohollári-völgyben | 2017-08-28

Huszonhetedik alkalommal ünnepelték meg az őszi vadászszezon kezdetét

Az immár 27. sohollári évadnyitó a Vadászkamara Kürtegyüttes bemutatóját követően Hubertus misével kezdődött. A különleges istentiszteletet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta, segítői Horváth Gábor becsehelyi és Furján Gellért csácsbozsoki plébánosok voltak. Az érsek atya szinte állandó vendége a zalai vadásznapoknak, ő szentelte fel 2001. szeptember 15-én a szentmise helyszínéül szolgáló Szent Hubertus Vadászkápolnát is.

A mise után a Nagykanizsai Fúvószenekarral az élen a Hét Vezér Emlékhelyhez vonult a tömeg, ahol Ugron Ákos, az állami földekért és erdőgazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint a megyei vadászkamara, a megyei vadászszövetség és a Zalaerdő Zrt. vezetőinek jelenlétében hivatalosan is megnyitották az évadot.

A zalai vadászok hagyományos ünnepén megjelenteket dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke köszöntötte. Mint elmondta, a hagyományos rendezvény legfőbb küldetése, hogy a vadászatot nem gyakorló polgárokkal megismertessék a vadgazdálkodók tevékenységét, hogy a zalai vadászok és a vendégek jól érezzék magukat és közelebb kerüljenek egymáshoz.

- A vadásztársadalom kiemelt feladata a 2021-es Vadászati Világkiállítás megszervezése az ikonikussá vált 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulójára. Vadászati múltunk és jelenünk bemutatásával Zala megye is készül erre. Az egyik kiemelt esemény lehet a 2021. évi, akkor már több mint 30 éves sohollári Vadászati Évadnyitó - emelte ki beszédében dr. Nádor László.

A köszöntő után dr. Nádor László a zalai vadászkamara, Rosta Gyula vezérigazgató a Zalaerdő Zrt., Pálinkás Róbert pedig a Zala Megyei Vadászszövetség nevében koszorút helyezett el a millecentenárium emlékére állított kopjafáknál, majd Paál Tibor, a zalai vadászkamara alelnöke az elmúlt egy évben elhunyt három vadásztársuk: Balatoni István, Bujtor János és Kovencz Ferenc nevét tartalmazó, rézből készült stilizált tölgyfaleveleket felhelyezte a vadászok emlékfájára.

Az évadnyitón került sor a kitüntetések átadására is. Ábrahám Ernő és Molnár Zoltán, a „Zöld erdő" Vadásztársaság tagjai, valamint Kovács Tamás, a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének hivatásos vadásza a Nimród Vadászérem, Takács Ernő, a Dr. Nagy Endre Vadásztársaság és Klub elnöke a Hubertus kereszt arany fokozata, Balázs Árpád Mátyás, a „Zöld erdő" Vadásztársaság hivatásos vadásza, szakmai irányítója pedig a Hubertus kereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesült a rendezvényen.

A szokásokhoz híven ezúttal avatták fel az új vadászokat: a 69 nimródjelöltet az eskü letétele után Páll Tamás, a megyei vadászkamara hivatásos vadász alelnöke fogadta vadásszá.

A hivatalos ceremóniát követően mindenki talált magának elfoglaltságot, figyelemmel kísérhette a zenés, táncos, sportos, hagyományőrző műsorokat, költekezhetett a kirakodóvásárban, a gyerekek játszhattak, a felnőttek lőhettek korongra, bukó-, és mozgó célra, megcsodálhatták a vadászati bemutatót, a fiatal nimród alkotóművészek kiállítását, vagy éppen a magyar agarak vadászatát.

Az 1835-ben alapított, jelenleg miháldi székhelyű Országos Agarász Egyesület az idén Szent Eustachius zászlaja alatt vonult fel, jelképezve, hogy a Szent Hubertus előtt 600 évvel élt szent is kapcsolatban állt a vadászattal és az agarászattal.

Koplalnia természetesen senkinek sem kellett, hiszen a szervezők többféle vadétellel várták a vendégeket, s a főzőcsapatok vetélkedése sem maradt el. A 15 sütő-főző társaság bográcsába, sütőtárcsáin a legváltozatosabb ételek készültek, a zalaegerszegi Hencsei Ferenc „Magányos vadász" művésznéven például almás, hagymás párolt savanyú káposzta köreten rozmaringos, lestyános, mogyorós vadmalac steakkel rukkolt ki.

Zalai vadászati évadnyitó a Sohollári-völgyben
Forrás: zaol.hu
Szerző: Fincza Zsuzsa
Fotók: Fincza Zsuzsa
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése
Imperial22 futárszolgálat