"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A hóviharok után az eső nehezíti a fakitermelést Zalában

A hóviharok után az eső nehezíti a fakitermelést Zalában

Bolygó és Dominik tudja a kötelességét: leszegett fejjel, konokul, csodálatos manőverező képességgel húzza a kivágott fákat a még lábon álló társak között. A két gyönyörű ló lassan pihenni tér, a mind jobban rázendítő eső ugyanis lehetetlenné teszi a kitermelést. Védett helyre kell vinni az állatokat, mert ilyenkor hamar tüdőgyulladást kapnak - mondja gazdájuk, a 6 fős brigádot vezető Simon Endre, s valóban: látni, ahogy az esőcseppek párafelhőt vonnak a lovak háta köré. A patások használata a legősibb módszer a fakitermelésben és egyben a leginkább talajkímélő is ilyen időben, hiszen a sártengerré változott erdei utakon a traktorok nem jutnának messzire. Ha mégis, abban sem lenne köszönet, mert kerekeikkel mélyebbnél mélyebb kerékcsapákat vágnának a talajba.

Kell az eső a földeknek és az erdőknek, de most már a szakemberek szerint is tarthatna némi szünetet az égi áldás, ami lassan inkább átok lesz. Habár a fakitermelés szempontjából szinte már mindegy is, mert hamarosan megindul a fákban a nedvkeringés és akkor abba kell hagyni a munkát. Sajnos, a téli időjárás december óta komolyan akadályozta a brigádokat, ezért az idei tervet jelen állás szerint nem sikerült hozni a Zalaerdő Zrt.-nél. Nincs ez másként a legértékesebb, legnagyobb hozamú faanyagot adó bánokszentgyörgyi erdészetnél sem.

Mivel javarészt úgynevezett természetes felújítással dolgozunk erdeinkben, a fakitermelést csak a vegetációs időn kívül, az októbertől márciusig tartó időszakban végezhetjük - mondta el Iványi Tamás okleveles erdőmérnök, fahasználati ágazatvezető, akitől azt is megtudtuk: a bánokszentgyörgyi erdészet által kezelt erdőállomány nagy része lombos fafaj, azon belül is a bükk hangsúlyos. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor úgy gépparkkal, mint emberi állománnyal igen koncentráltan kell jelen lennünk a területen. A munkálatokhoz a legkedvezőbb a száraz, hideg idő, amikor fagyott a talaj, ebben az esetben a normál hóesés sem zavaró tényező. Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, hóviharai, váltakozó enyhülései, most pedig a vissza-visszatérő esőzés azonban ellehetetlenítette a munkát. Ez azt jelenti, hogy a terveknek csak körülbelül a 70-75 százalékát tudjuk teljesíteni (76-78 ezer köbméternyi fát szoktunk kitermelni), pedig mindent elkövettünk annak érdekében, hogy eleget tegyünk az üzemtervben szereplő fakitermelési kötelezettségünknek. Iványi Tamás hozzáfűzte, a most kimaradó mennyiséget ősszel kell majd kitermelniük. Feltéve persze, hogy akkor kegyesebb lesz az idő a favágókhoz.

A bánokszentgyörgyi erdészetnél a téli időszakban 3 saját és 2 vállalkozói forwarder, azaz faanyag kihordó gép dolgozik, mely alkalmas a kitermelt fa újulatkímélő mozgatására. A terepviszonyokhoz kitűnően alkalmazkodó speciális csuklós traktor saját rakodófelülete segítségével képes szinte bárhová kiközelíteni a kitermelt faanyagot, amit természetesen, maga pakol is fel. Ami pedig az emberi állományt illeti, a kitermelés időszakában körülbelül 100 fő serénykedik a bánokszentgyörgyi erdészet területein.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balogh Attila

Fotók: Szakony Attila

Hírszerkesztő: Nagy László