"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zalaegerszegért Díjat kapott a Zalaegerszegi Erdészet kerületvezető erdésze

Zalaegerszegért Díjat kapott a Zalaegerszegi Erdészet kerületvezető erdésze

Zalaegerszeg Város Közgyűlése „Zalaegerszegért Díj” kitüntetésben részesítette Horváth László kerületvezető erdészt – a Zalaegerszegi Erdészet dolgozóját - Zalaegerszeg egyik legértékesebb természeti értékének a Csácsbozsoki Arborétum kialakításáért, fejlesztéséért, megújításáért folytatott több évtizedes kiemelkedő munkáért, valamint a fiatalok környezetbarát szemléletének formálásában vállalt önzetlen tevékenyégéért.

Édesapja, nagyapja és testvére is erdész, erdőmérnök volt. A családi hagyomány és az erdő szeretete vezérelte, hogy ő is az erdész szakmát válassza. 1981. szeptemberben nevezték ki a Csácsi kerületbe kerületvezető erdésznek, egyben ekkor vette át az arborétum vezetését is.

Munkája során megújult, fejlődött, és átalakult a Csácsbozsoki Arborétum.  Ő fejezte be a jegenyefenyő kísérleti terület munkálatait. Folyamatosan kivitelezte a közjóléti fejlesztéseket. 

Az arborétum területén található változatos erdei élőhelyen a jelenlegi természet közeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása a fő feladata.

Ezeket a célokat mindig szem előtt tartotta, és munkájának köszönhetően az arborétum híre, már megyénken kívül is elterjedt. Munkabírásával, erdő- és szakmaszeretetével hozzájárult az arborétum növénygyűjteményének bővítéséhez. A fajok összeválogatásánál az esztétikai szempontokat is figyelembe vette.

Kerületét súlyosan érintette az 2003–2006. közötti bükk pusztulás mely során az elpusztult nagy mennyiségű faanyag letermelését mintaszerűen oldotta meg.  Azonban, még ennél is nagyobb feladat volt az elpusztult erdők felújítása, amit hosszú évek munkájával eredményesen kivitelezett. Ma már mindenütt természetes úton felújított fiatal erdők jelzik munkáját. A bükk pusztulás okának felderítése kapcsán a kutatómunkában aktívan részt vett és segítette a Soproni Egyetem ez irányú munkáját.

Részese volt a különböző sportnapok lebonyolításának.  Kiemelt figyelmet fordított a zalaegerszegi iskolák diákjainak fogadása, az arborétum és a természet közeli erdőgazdálkodás bemutatására, amivel hozzájárult a fiatalok környezetbarát, környezettudatos szemléletének kialakításához.

A csácsbozsoki erdők fejlesztésében betöltött meghatározó szerepéért, erdész hivatása több évtizedes, minta értékű gyakorlásáért, népszerűsítéséért, kapta az elismerést. Zalaegerszeg egyik legszebb és legértékesebb természeti értékének létrehozásában tevékenyen közreműködött. s ezzel öregbítette a város hírnevét is.

Nem hangzott el, de Horváth László - az OEE tagja - rendszeresen fogadta az OEE különböző szakosztályait, belföldi és külföldi erdészeti csoportokat.

A díjat december 14-én Balaicz Zoltán polgármester adta át.

Szerző: Szakács László

Fotók: Szakács László

Hírszerkesztő: Nagy László