"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ötödször rendeztek Erdésznapot Zalában

Ötödször rendeztek Erdésznapot Zalában

Mire gondolunk egy zöld kalapos ember láttán? Elsőként vadászra, másodikként természetvédőre, s talán harmadikként erdészre. E sorrenden szeretnének változtatni az Országos Erdészeti Egyesület nagykanizsai és zalaegerszegi csoportjai az erdésznappal. A Zala kincse az erdő című programon idén is számos ismeretterjesztő attrakciót kínáltak a csácsi arborétumban.

Beavatást nyerhettünk abba is, mire használhatják például a drónt. Farkas Rolf erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa elmondta, a repülő szerkezet nagy segítségükre van egyebek közt a vadkárok, továbbá a szúkáros lucfenyves foltok bemérésében. – Jó szolgálatot tesz az erdők egészségi állapotának ellenőrzésében, viharkár, száradás rögzítésében, vagy éppen egy terület feltérképezésében – folytatja. – Sőt, a tőszám megbecslésével következtetni tudunk a kitermelhető köbméterre is.

A megfelelő hangulatról a Zala Zenekar műsora gondoskodott, sokakat vonzott a hagyárosböröndi faművesek bemutatója és az erdei játszótér is. A program fő látványossága, egy 2 tonnás, 28 méter magas bükkfa kidöntése azonban az intenzív szél miatt elmaradt. Ám ebből is tanulhatunk…

– Erős szélben kiszámíthatatlan, hogy merre borul a fa, váratlan események következhetnek be. 30-40 km/órás szélben már veszélyes és tilos fát dönteni – indokolja az óvatosságot Vissi Géza, az egerszegi csoport titkára. – A kiszemelt példányunk egy dombélen áll, ahol jóval erősebb széllökések is lehetnek, mint amit a földön állva érzünk. Ráadásul egy ekkora fa koronája szinte vitorlaként viselkedik…

Hozzáteszi még, sokan sajnálják a kivágott fákat, de be kell látni, hogy ha az egyed elérte az elvárható értékmaximumot, megérett a kitermelésre. Addig kell hasznosítani, amíg egészséges.

Forrás: zaol.hu

Fotók: zaol.hu/Pezzetta

Hírszerkesztő: Nagy László