"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A budapesti helyi csoportok Európa erdészeti aktualitásaival foglalkozó összevont rendezvénye

A budapesti helyi csoportok Európa erdészeti aktualitásaival foglalkozó összevont rendezvénye

2024. február 2-án a Nemzeti Földügyi Központ Frankel Leó utcai épületének tárgyalótermében tartotta meg az év első rendezvényét a Bp. ÁESZ Helyi Csoport, a Bp. AM Helyi Csoport és a Szeniorok Tanácsa közösen.

A programon 28 fő vett részt. Elsőként dr. Jablonkay Zoltán, a Bp. AM Helyi Csoport elnöke, majd Szabó Szabolcs, a Bp. ÁESZ Helyi Csoport titkára köszöntötte a vendégeket. Ezt követően az európai erdészeti aktualitásokkal foglalkozó, rendkívül tartalmas, interaktív, informatív és naprakész előadást hallgathattunk meg Szepesi Andrástól, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának munkatársától.

Az előadásban szó volt többek között az ENSZ fenntartható fejlődést elősegítő célkitűzéseiről, az Európai Zöld Megállapodásról, biodiverzitási és erdészeti startégiáról, klímatörvényről, talajstratégiáról, a természet helyreállítási rendeletről, valamint monitoring stratégiáról.

Az előadó közérthetően, és élvezetesen tudta a különféle tendenciákat és a nehezebb, jogszabályi vonatkozású pontokat is ismertetni, a résztvevők pedig aktívan, sok kérdéssel, felvetéssel, hozzászólással fogadták a hallottakat. Közösen vitattuk meg az Európai Uniós szakpolitikai jövőbeli lehetséges alakulását, és azt, hogy a hazai szakmának előreláthatólag mire kell felkészülnie a gazdálkodás és a természetvédelmi tevékenységek, kötelezettségek összehangolása és kivitelezése kapcsán.

A rendezvényen Schweighardt Ottó tagtársunk ismertette dr. Béldi Ferenc professzor életrajzát, valamint az egyetemi Walden ismételt viselhetőségének engedélyezésében játszott szerepét. Továbbá javaslatot tett egy emléktábla állítására, ezzel tisztelegve egykori oktatónk előtt, melyet a jelenlévők egyhangúan támogattak.

Ezúton szeretnénk megköszönni a NFK munkatársainak a helyszín biztosítását, és a szíves vendéglátást, valamint Szepesi Andrásnak a színvonalas előadását!

Forrás: OEE Bp. AM Helyi Csoport

Szerző: Csébi Anna Luca titkár

Fotók: OEE Bp. AM Helyi Csoport

Hírszerkesztő: Nagy László