"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A NYÍRERDŐ Zrt. szakembere nyerte az Év erdésze verseny országos döntöjét a Mátrában - eredmények

A NYÍRERDŐ Zrt. szakembere nyerte az Év erdésze verseny országos döntöjét a Mátrában - eredmények

2024-ben az EGERERDŐ Zrt. rendezte az Év Erdésze verseny országos döntőjét, Mátrafüred központtal. A versenyen az állami erdészeti társaságok legjobb erdészei vettek részt, akik a saját cégüknél rendezett előválogató erdészversenyen már megmutatták szakmai rátermettségüket. Öröm volt látni, hogy a versenyzők között egy hölgy is szerepelt és egy résztvevő a Parajdi Magánerdészettől is csatlakozott.

Nagy megtiszteltetés volt az EGERERDŐ Zrt.-nek, hogy az erdész kollégákat vendégül láthatta a Mátra erdeiben, kiknek a verseny során írásbeli és terepi feladatokat is meg kellett oldaniuk. Az írásbeli feladatok a Mátrafüredi Erdészeti Technikum és Szakképzőiskolában zajlottak a verseny első napján, majd a második napon a terepi versenyszámok következtek, a gyöngyössolymosi Szalajka-ház körüli erdőkben. 

A 20 fő versenyzőnek a mindennapi munkához kötődő feladatokat kellett megoldania.  Erdőfelújítás leírása, állományleírás, famagasság- és fatérfogatbecslés, gyérítésjelölés, készletgondozó fahasználat, erdőkárbecslés, választékolás, rönk számbavétel, sarang számbavétel, távolságbecslés és trófeaminősítés terepi számok vártak a versenyzőkre.

A versenyszámok szakmai elnevezései és sokfélesége jól mutatja, hogy az erdészeknek milyen komplex, sokrétű szakmai feladatot kell ellátni az erdőkezelés során, hogy az erdők fenntartásával a jövőt szolgálják.

Jó volt látni, hogy mind a terepi, mind az írásbeli számok fegyelmezetten, erdész barátsággal zajlottak le, melyben kategóriánként és összesített eredményt is hirdettünk.

A verseny első napja id. Rakonczay Zoltán okl. erdőmérnök, közgazdász, természetvédelmi szakember,  az egykori OTvH (Országos Természetvédelmi Hivatal) második elnökeként a magyarországi intézményes természetvédelem megalapítójának tiszteletére rendezett faültetéssel zárult, melyen egykori pályatársai, utódai és családtagjai is részt vettek, akik felidézték Zoli bácsi mátrai erdész éveit, kiemelkedő szakmai életútját, munkásságát és kiváló jellemének vonásait.

Az Év Erdésze verseny országos döntőjének összesített pontszámai alapján 3. helyezést ért el Wieszt András erdésztechnikus kolléga, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében. 2. helyen végzett Donkó Ferenc a NEFAG Zrt munkatársa.

A 2024-es verseny győztese, és ezzel idén az Év erdésze, Nagy Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. szakembere, korábbi alma materének, a mátrafüredi erdésztechnikumnak egykori diákja lett.

Az összesített verseny győztesei július 5-én, az Országos Erdészeti Egyesüle 154. Vándorgyűlésének egri Ünnepi Közgyűlésén vehetik át a díjaikat és az első helyezettnek járó Vándorserleget.

Az EGERERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében szívből gratulálunk a versenyzőknek, további elhivatott, sikeres szakmai életet kívánunk nekik!

Jó szerencsét! Üdv az erdésznek!

Letölthető, versenyszámonkénti bontásban elérhető részletes eredmények, helyezések.

Forrás: Egererdő Zrt.

Fotók: Egererdő Zrt., OEE, Mátrafüredi Erdészeti Technikum és Szakképzőiskola

Hírszerkesztő: Nagy László