"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Soproni H. Cs. tanulmányútja a soproni “Gyöngyvirág” Erdőbirtokossági Társulatnál

A Soproni H. Cs. tanulmányútja a soproni “Gyöngyvirág” Erdőbirtokossági Társulatnál

Szakmai látogatásra invitálta Sopron környékének legnagyobb magánerdős társulata az Országos Erdészeti Egyesület Soproni Helyi Csoportját, amit örömmel fogadtunk el dr. Tóth József erdőmérnöktől, az EBT elnökétől.

A program "pikantériáját" többszörös átfedések adták: a TAEG Zrt. jogelődjétől privatizált területet a magánosítás előtt, jelenleg aktív, és már nyugállományban lévő TAEG-es szakemberek kezelték, jelenleg pedig egy korábbi TAEG alkalmazott, dr. Tóth József erdőmérnök szakirányítja és az EBT elnökeként vezeti is a közel 140 hektáros erdőterület gazdálkodását. Közben pedig minden fent nevezett tagja az OEE Soproni Helyi Csoportjának.

Bemutatkoznunk tehát nem kellett egymásnak, de mégis mi, meghívottak, kíváncsian vártuk a szakmai bejárást, mert több tagtársunk évtizedek óta nem látogatta a Sopron-Balfi lankák legnagyobb erdőtömbjét.

A programon képviseltette magát a magánerdős Rába-menti Helyi Csoport, a Hallgatói Csoport, valamint az EBT több résztulajdonosa és erdőfelügyelője is.

Tóth József elnök a verőfényes csütörtöki délutánon 2,5 km-es terepi bejáráson ismertette a terület termőhelyi- és állományviszonyait, bemutatta eredményeiket, ecsetelte gazdálkodásuk nehézségeit.

A rendkívül hasznos szakmai eszmecsere a bejárást követően az erdőben megterített fehér asztal mellett folytatódott estébe hajlóan, szép, kora-őszi időben. A program további értékes hozadéka a jó hangulatban együtt töltött idő volt, amit több résztvevő külön is kiemelt.

Köszönet a soproni „Gyöngyvirág” EBT-nak a program felajánlásáért és megszervezéséért!

 

Forrás: OEE Soproni H. Cs.

Szerző: Köveskuti Zoltán elnök

Fotók: Preisinger Márk

Hírszerkesztő: Nagy László