2018. 10. 19. Ma Nándor, János, Pál névnapja van. Pontos idő: 19:23
Egyesületi hírek

400 hektár erdő ültetése kezdődött meg a tavalyi jégkár után - képgaléria! | 2015-11-16

Terepi rendezvényen mutatta be a köztársasági elnöknek az OEE a helyreállítási munkálatok eredményeit

A tavaly decemberi jégkár megtizedelte a hazai erdőket, a katasztrófa azonban példaértékű társadalmi szolidaritást eredményezett. Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére meghirdetett „S.O.S. – Bajban az erdő!” kampány sikerének köszönhetően az Országos Erdészeti Egyesület most 45 millió forintot tud szétosztani az érintett erdőgazdálkodóknak.

Az egyesület terepi rendezvényen mutatta be a köztársasági elnöknek és a nagyobb adományozók képviselőinek a helyreállítási munkálatok eredményeit és az őszi csemeteültetés kezdetét.

                                                                                                         

Tavaly december elején elsősorban a Börzsöny, a Pilis, a Visegrádi- és Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, a Gerecse, a Vértes, a Mátra és a Bükk erdőterületein okozott hatalmas pusztítást az ágakra fagyott, sok helyen 8-10 centiméter vastagságú, többtonnás jégréteg. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti csapása miatt szükségállapot alakult ki az erdőkben: a járhatatlanná vált közutak, az életveszélyes erdészeti és turistautak, a kidőlt, kettétört törzsű fák által leszakított villamosvezetékek és kidöntött villanyoszlopok képe egy évvel ezelőtt bejárta a médiát.

A károsodott, letarolt erdők látványa az erdész szakma egészét megrázta, a jégkár elsősorban az állami erdőgazdaságok területei közül mintegy 50 ezer hektárt érintett. Az erdőgazdaságok azonnal megkezdték a kárfelszámolást: utakat takarítottak, lezárták az életveszélyes területeket és elkezdték felmérni, mekkora kár érte a magyar erdőket.

A kárfelszámolás még javában tartott, amikor Áder János köztársasági elnök meglátogatta az érintett területeket, s mint természetközeli, a fenntarthatóság és a természeti értékek iránt elkötelezett ember és politikus, társadalmi összefogást kezdeményezett. Az MTVA által meghirdetett „S.O.S. – Bajban az erdő!” kampány sikereként 45 ezer betelefonáló, rövid idő alatt több mint 10 millió forintot gyűjtött a hazai erdők megújítására, míg az OTP Bank 20, a Szerencsejáték Zrt. 10, a CBA 5 millió forintot, a Mountex Kft. és az Andreas Stihl Kft. pedig további jelentősebb anyagi és eszköztámogatást ajánlott fel.

A gyűjtés eredményeként a hozzájárulásokat fogadó Országos Erdészeti Egyesület mindösszesen 45 millió forintot tud szétosztani a jégkárban érintett erdőgazdaságok között, amelyet az őszi erdősítési időszakban a teljesen megsemmisült erdőterületek újraültetésére, a súlyosabban megrongálódott turisztikai berendezések helyreállítására fordítanak az erdészek.

Az Egyesület terepi rendezvényen mutatta be a közel egy éve folyó helyreállítási munkákat, és mondott köszönetet a támogatók képviselőinek.

Áder János köztársasági elnök a Pilisi Parkerdőben tartott terepi rendezvényen elmondta: „Köszönet illeti mindazokat, akik a katasztrófa sújtotta erdők helyreállításán dolgoztak. Elsősorban az erdészeket, akik az elmúlt egy évben nehéz körülmények között is megtettek mindent az erdők megtisztításáért, biztonságos látogathatóságáért. Köszönöm továbbá minden támogatónak a hozzájárulást, nemcsak a vállalatoknak, hanem különösen a magánszemélyeknek. Nem utolsó sorban köszönet illeti a közmédiát, amiért tematikus napjával ráirányította a figyelmet az erdőkre és az erdészek munkájának értékére.”

Az erdőgazdaságok az elmúlt közel egy év során összesen 194.031 köbméter károsodott faanyagot termeltek ki, ami normál körülmények között a főváros környéki erdők egy éves kitermelési adatainak felel meg. 2015 végéig mintegy 334 hektár erdőt ültetnek teljesen újra az erdészek, amit a későbbiekben várhatóan még 60 hektár felújítása követ. A károsodott erdőterületek erdősítéséhez előreláthatóan 2.278.000 db csemetére és 5.950 kg makkra lesz szükség. A jégkár óta csak a Pilisi Parkerdő területén összesen 500 km turistautat tisztítottak meg és tettek újra járhatóvá. A 45 millió forint hozzájárulás fenti munkák megvalósítását segíti, azon belül is az ültetésekre és a turistautak, erdei utak járhatóvá tételére fordítják az adományokat. A támogatók, a természeti értékek megóvása iránt elkötelezett magánemberek és vállalatok így összesen mintegy 100 hektár, a jég által teljesen elpusztított magyar erdő megújításához járultak hozzá.

A jég ugyan súlyos károkat okozott, de felbecsülhetetlen hasznot is hajtott. Kiderült, hogy hazánkban milyen sok ember viseli szívén az erdők sorsát, milyen sokan hajlandóak tevőlegesen is kivenni részüket a természeti értékek megmentéséből, s hogy milyen sokan értékelik az erdészek, az erdőgazdaságok munkáját. Bizonyossá vált, hogy Magyarország tisztában van azzal, mit érnek számára az erdők, amelyeket a hazai erdész szakma immár másfél évszázada gondoz és tart fenn, évről-évre növelve értéküket és társadalmi hasznosságukat. Úgy gondolom, a teljes erdészeti ágazat nevében kijelenthetem, hogy soha eddig nem találkoztunk ekkora támogatással, szolidaritással és szimpátiával. Naponta jelentkeztek magánemberek, civil szervezetek, illetve vállalatok,  és ajánlották fel önkéntes munkájukat és támogatásukat. A magyar erdész szakma és az erdőgazdaságok nevében megköszönöm Köztársasági Elnök Úrnak a kezdeményezést és az aktív támogatást, az MTVA-nak az „S.O.S. – Bajban az erdő!” kampányt, és a támogatást az OTP Banknak, a Szerencsejáték Zrt-nek, a CBA-nak, a Mountex Kft-nek, az Andreas Stihl Kft-nek, valamint minden magántámogatónknak” – hangsúlyozta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

Az eseményen résztvevők a Pilisszentkereszt 49/A erdőrészleten tekinthették meg az őszi csemeteültetési munkálatokat. Az ültetések zöme 2015. őszén megvalósul, de még 2016. tavaszán is folytatódik. A teljes helyreállítás, az utolsó sérült erdőrészek megtisztítása várhatóan 2016. év végéig tart.

További képeket a terepi rendezvényről az alábbi képre, mint kapcsolóra kattintva tekinthet meg a Híralbumok képgalériánkban!

400 hektár erdő ültetése kezdődött meg a tavalyi jégkár után - képgaléria!
Forrás: OEE
Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők

A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők | 2018-10-17

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. rendezte az idei országos találkozót


Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél

Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél | 2018-10-17

Vadászati főszezon értékelés a Mátrában


Fejér megyei győzelem Soponyán

Fejér megyei győzelem Soponyán | 2018-10-17

Vizsla főversenyt rendezett a VADEX Zrt.


Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg | 2018-10-16

Októberrel elkezdődött a makkgyűjtés az erdőkben
Imperial22 futárszolgálat