"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

In memoriam Agócs József

In memoriam Agócs József

Életének 80. évében, hosszú szenvedés után elhunyt az Erdőmérnöki Kar Növénytani Tanszékének nyugalmazott egyetemi adjunktusa, Agócs József.

Erdőmérnöki oklevelét 1963-ban szerezte meg, rövid balassagyarmati gyakorlati kitérő után nyugdíjazásáig a Növénytani Tanszék dolgozója volt, ahol az erdőmérnök hallgatóknak Növényrendszertan és Dendrológia gyakorlatokat, az erdészeti növényvédelmi szakmérnök hallgatóknak Gyomnövényismeret kurzust tartott.

Generációk próbálták elsajátítani tőle a növényfajok ismeretét. Sajátos stílusa, fanyar humora, szokatlan gondolkodásmódja különlegessé tették őt, mellyel az egyetemi ifjúság köreiben általános tiszteletet és megbecsülést, az oktatói gárdában viszont több esetben megrökönyödést váltott ki.

A gondolkodó erdész szokatlan, egyik első képviselője volt ő, az általa kifejlesztett komplex, elsősorban a folyamatokra, s kevésbé a jelenségekre koncentráló elemző módszerével előbb az erdőbiológia, majd később a bioszférabiológia tanokat „alapította meg”. Ezek ismertetésére, terjesztésére nagy energiát fordított, de rendszerint zárt ajtókat, csukott füleket talált.

Az ő kezdeményezésére, kitartó szorgalmazására került kijelölésre végül is a hazai erdőrezervátum-hálózat. Tanulmányaiból ízelítő az alábbi linken érhető el: http://nti.emk.uni-sopron.hu/images/Kiadványok/Tilia/Tilia_02.pdf

Forrás: SOE EMK

Fotók: SOE EMK

Hírszerkesztő: Nagy László