"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az állami erdőgazdálkodásért emeli fel szavát az Országos Erdészeti Egyesület

Az állami erdőgazdálkodásért emeli fel szavát az Országos Erdészeti Egyesület

Az Országos Erdészeti Egyesület levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez az állami erdőgazdaságokkal kapcsolatos vizsgálatok ügyében. Az Egyesület a vizsgálati megállapítások kezelésében, és a sajtóban megjelent megalapozatlan támadások után, a szakma megítélésének helyreállításában kérte a miniszter segítségét.

Az állami erdőgazdaságok működését az Állami Számvevőszék és a KEHI egyaránt vizsgálta. Az ÁSZ vizsgálatai érdemi negatívumot nem tártak fel a vagyongazdálkodásban, az állami vagyon gyarapodását, megfelelő kezelését állapították meg. Fő problémaként felmerült a vagyonkezelői szerződések ideiglenes volta, azonban ebben a kérdésben a mindenkori tulajdonosi joggyakorló és az erdőgazdálkodók közös feladatát fogalmazza meg a jelentés. Fentiek ellenére a sajtóban a valós megállapításokat jelentősen torzító, a cégcsoportot alaptalanul negatív színben feltüntető hírek jelentek meg.

A média még sarkosabban alkotott véleményt a KEHI vizsgálatának kiszivárogtatott elemeivel kapcsolatban - miközben a vizsgálat még zajlik, és arról jelentés még nem került nyilvánosságra.

A közvélemény felé így kialakított torz kép az egész államerdészetet alaptalanul negatív színben tünteti fel, a cégcsoportnál becsülettel dolgozó több ezer szakembert méltatlan helyzetbe hozta.

Az állami vagyonnal évtizedek óta felelősen gazdálkodó, azt hivatásszerűen megőrző és folyamatosan gyarapító erdészek érdekében emelt szót az Országos Erdészeti Egyesület. Levelében bemutatta a miniszternek a jelentések által is kirajzolt valós képet, és a tények alapján, az állami erdőkezelésbe, az erdészek munkájába vetett bizalom megerősítését kérte.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: FM, OEE

Hírszerkesztő: Nagy László