"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Év erdésze – 2024 területi válogató verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az Év erdésze – 2024 területi válogató verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2024. május 7-én a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság területén rendezte meg „Az Év Erdésze – 2024” elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.

A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 15 kerületvezető erdésze vett részt. A résztvevőket Zay Adorján vezérigazgató és Vasas Ernő erdészeti igazgató, a versenybíróság elnöke köszöntötte. A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 7 versenyszámban bizonyították felkészültségüket.

A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az összetett szakmai írásbeli feladatsor 9 teszt kérdésből és egy gyakorlati élethelyzetet szimuláló szállítójegy kitöltési feladatból állt.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

A gyérítésjelölést vastagrudas fejlődési fázisban lévő kocsánytalan tölgy elegyes bükkös állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (MK, FFÜ, KJ) rönk számbavétele volt a feladat.

Az élőfakészletet körlapösszegmérés alapján kellett meghatározni elegyes-gyertyános állományban.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel kellett meghatározni erdőállományba kihelyezett gímszarvas trófeák távolságát, korát, méretét és lőhetőségét.

A verseny végeredménye:

1. Király István (Keletbükki EI.) 529,5 pont

2. Mogyorósi Balázs (Lillafüredi EI.) 497,0 pont

3. Gazsi Sándor (Hegyaljai EI.) 477,5 pont

Az Egererdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében 2024. június 5-6. között megrendezésre kerülő országos versenyen Király István, a Keletbükki Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze fogja képviselni az ÉSZAKERDŐ Zrt-t.

 

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Szerző: Bányai Péter

Fotók: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László