"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évzárás Zalaegerszegen az Év fájával

Évzárás Zalaegerszegen az Év fájával

Az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Helyi Csoportja nagyszámú hallgatóság előtt 2015. november 25-én tartotta évzáró rendezvényét a Göcseji Falumúzeum előadótermében.

Vissi Géza titkár köszöntő szavai után prof. dr. Bartha Dénes intézetigazgató egyetemi tanár (Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) a 2015-ös év fafajáról, a kocsányos tölgyről tartott előadást a rá jellemző magas színvonalon.

Bevezetőjében ismertette az év fája mozgalom eredetét, indulását. Az Országos Erdészeti Egyesületnél először 1995-ben ő maga javasolta, hogy - német minta alapján, ahol már 1989-től létezik - Magyarországon is el kell indítani ezt a mozgalmat. A következő évben, 1996-tól minden évben megválasztják az év fáját. Az utóbbi 3 évben on-line szavazás alapján döntik el, előtte az Év Fája mozgalom szakmai kuratóriuma döntötte el.

Elsősorban az olyan őshonos fajokat helyeznek előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, és az utóbbi időszakban a figyelem elterelődött róluk. Ma már 20 fafaj szerepel a listán, zömének részletes leírása nyomtatásban is megjelent. Van remény arra, hogy az összes fajról önálló kötet is megjelenik a jövőben, az OEE kiadásában.

Az év fájáról tudományos közlemények, ismeretterjesztő, népszerűsítő cikkek jelennek meg, melyek a szakközönség mellett a természetkedvelőknek is szólnak. A diákok a Kaán Károly Országos Természetismereti verseny keretében felhasználhatják a felkészülésekor, az előadásokon. Így közelebb kerülhetnek az erdészek és az erdőlátogató gyermekek, családok.

A professzor ezen kívül elmondta, hogy a hasonló jelleggel választják meg az év faegyedét, melyet az Ökotárs alapítvány jegyez, de ennek keretében során egy-egy fát jelölnek ki. Ezen kívül egyre bővül a mozgalom, van már az év madara, gombája, hala, emlőse, denevére, kétéltűje, gyógyfüve. Egész évre kiterjedő akció is van, melynek keretében már kétszer volt az Erdők Éve.

Következőben Bartha Dénes rátért a kocsányos tölgy ismertetésére. Hivatkozott Vancsura Rudolf tölgy kutatásaira, kiemelve a Sipov erdőt. Az előadását és a tölgyről szóló tanulmányait dr. Vancsura Rudolf emlékének ajánlotta. A kocsányos tölgy nevezéktana, alaktana, elterjedése, előfordulása, változatossága, felhasználhatósága fejezetekből álló előadásából a legfontosabbakat emeljük ki. 

5000 évvel ezelőtt a kocsányos tölgy csak az Appennini,- Ibériai-, és a Balkán-félszigeteken fordult elő s innét kezdett észak felé terjeszkedni, feltehetőleg az ember, szajkó, mókus, ürge és a pele közvetítésével.

Jelenlegi elterjedését térképen mutatta be, melyen látni, hogy Írország, Brit-szigetek és a Skandinávia déli része az északi határ, Keleten az Ural, Dél Európa legdélibb részéről és a magas hegységekből hiányzik. Új elmélet szerint a honfoglalás útvonala nem a sztyepp zónában, hanem az erdőssztyepp vidékén volt, mely egybeesett a kocsányos tölgy által elfoglalt területtel. A Kárpát-medencében megfelelő legelőket és faanyagot is találták. Magyar őseink  sűrű erdős vidékre, nyugatabbra és a hegyvidékre nem mentek.  

Sokan felteszik azt a kérdést, hogy a kocsányos tölgy miért nem terem rendszeresen? Bartha Dénes jelezte, hogy a 100-120 évig a koronájával és a törzsével foglalkozik, s ezután kezd összpontosítani a termésre, akár 1000 évig is. A legidősebb kocsányos tölgy matuzsálem 1500 éves, Dániában található, de 1000 évesből több is van.

A professzor a kocsányos tölgyet az egyik legnagyobb változatosságú fafajnak említette. Először a koránfakadó és a későnfakadó tölgyet ismertette, hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás hatására a kocsányos tölgy két változatának területe összemosódik.

Igen érdekes volt a szlavón tölgy bemutatása. Elmondta, hogy az 1800-as évek végén, a Határőrvidéken még hétszázezer hektár szlavón tölgyesünk volt, amiből harminc év múlva csak hétezer hektár maradt. Az volt a baj, hogy a fák kivágása után nem újították fel az erdőterületet.

Ezt a borzalmas mértékű pusztítást nézhetjük régi festményeken, rajzokon, fényképeken és olvashatjuk az Erdészeti Lapok hasábjain. Sok híres, nevezetes épületben láthatjuk - többek közt a parlamentben is - a szlavón tölgyből készült bútorokat, berendezéseket.

A professzor ismertetette a szürke tölgyet (Quercus pedunculiflora), mely jobban bírja a szárazságot, kevesebb vízzel is megelégszik, ezért fel kell karolni. Eltöprenghetünk azon, hogy ez lesz-e a kocsányos tölgy váltó fafaja, ha tovább romlik klíma. Erdélyben ismerik és alkalmazzák is.

Felvetette, hogy van-e a Magyarságnak fája? Nincs, de már 34 országnak van. (Az akác Hungarikum nem tekinthető annak). Javasolta, hogy a kocsányos tölgy legyen a magyarság, a nemzet fája.

Az előadás után Vissi Géza titkár elmondta, hogy Zala Megye legértékesebb fája a kocsányos tölgy, 27 %-ot foglal el és 8000 hektár a 100 évnél idősebb állomány. 

A rendezvény keretében Povics Noémi, a Zalaerdő Zrt „Nyitnikék” Obornak Erdei Iskola vezetője ismertette a kocsányos tölgyhöz kapcsolódó Kódgyűjtő Kalandjátékot, melynek Dózsa László fahasználati előadó az egyik ötletgazdája. A játékban résztvevőknek tíz kódot kellett összegyűjteni, tíz Zalaerdő Zrt területén található kocsányos tölgy famatuzsálem töve melletti táblákról, s azokat beküldeni. A sikeres kalandjáték tavasszal kezdődött, és hozzájárult az év fája megismeréséhez.

Szélessy György és Győrvári László hozzászólása után Vissi Géza titkár ismertette a jövő évi OEE 150 éves jubileumi emlékév eseményeit és a helyi csoport tervezett programját. Meg kell említenünk, hogy az OEE Nagykanizsai Helyi Csoport több tagja is jelen volt a rendezvényen.

Forrás: OEE Zalaegerszegi HCs

Szerző: Szakács László

Fotók: Szakács László

Hírszerkesztő: Nagy László