"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A bazaltvidékektől a dolomitokig

A bazaltvidékektől a dolomitokig

Az OEE Nagykanizsai Helyi Csoportja szakmai tanulmányút keretében a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének területére látogatott 2016. május 31-én.

Elsőként a Zalahalápi Parkettagyárat tekintettük meg, ahol a nemrég kialakított új bemutatóteremben Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, az OEE Pápai Helyi Csoport elnöke fogadott és köszöntött bennünket. Röviden tájékoztatott a parkettagyár történetéről, az elmúlt időszakban végrehajtott fejlesztésekről, a piaci viszonyokhoz alkalmazkodó technológiai újításokról és a jövőbeli elképzelésekről.

Ezt követően Somogyi Imre gyárigazgató vezetett körbe minket a gyárban, melynek során az alapanyag-kezeléstől kezdődően a méretre vágáson, daraboláson, osztályozáson, ragasztáson, préselésen és felületkezelésen át valamennyi technológiai folyamatot részletesen bemutatta.

A gyárlátogatás után busszal folytattuk utunkat a Keszthelyi Erdészet területére. Elsőként a Sarvalyi-pihenőhöz érkeztünk, ahol Szakács István erdészetigazgató köszöntött bennünket, majd tájékoztatott az erdészet természetföldrajzi és gazdálkodási viszonyairól. Ezután Hoffman Pál erdőgondnok vezetésével megtekintettük a Zalaszántó 52 F erdőrészletben folyó erdőfelújítási munkákat. A továbbiakban Sümeg községhatárban tekintettünk meg két bükkös felújítóvágást, ahol Horváth Attila erdőgondnok vezetésével a korábbi években gyenge erélyű bontásokat végeztek.

A bazaltrégiót elhagyva utunkat délnek folytattuk a dolomitrégióba, ahol egészen más összetételű faállományok alkotják az erdőtársulásokat. Terepjáró kisbuszokkal indultunk a Balatongyörök feletti Batsányi-kilátóhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra és a környező tanúhegyekre.

Az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárása következtében a keszthelyi-hegységi feketefenyvesekben nagymértékű száradások jelentkeztek, emiatt egészségügyi fakitermeléseket és egyenletes bontásokat végeztek, melynek hatására az állományok kezdenek átalakulni virágos kőris és molyhos tölgy alkotta erdőkké.

Miután a kilátóból megcsodáltuk az elénk táruló gyönyörű tájat, a szakmai nap utolsó állomására érkeztünk Nemesvitára. A festői környezetben fekvő Csali Szőlőbirtokon Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója fogadta és köszöntötte a helyi csoportunk tagjait. Vendéglátóink jóvoltából a tartalmas szakmai programot követően a Balaton-felvidék gasztronómiájába is belekóstolhattunk.

A teljes részetességű beszámoló az egyesületi rendezvényről az Erdészeti Lapok következő, szeptemberi lapszámában lesz olvasható.

 

Forrás: OEE Nagykanizsai HCs

Szerző: Fűr Tamás

Fotók: OEE Nagykanizsai HCs

Hírszerkesztő: Nagy László