"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bedő Albertre emlékeznek Kálnokon

Bedő Albertre emlékeznek Kálnokon

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakközépiskola 25 tanulója és oktatója csíkszeredai munkatársaikkal együtt a napokban már lerótták kegyeletüket Kálnokon, a szobornál és a sírnál – mondta el megkeresésünkre Kisgyörgy Sándor. A sepsikőröspataki polgármester, aki maga is erdész, azt mondja: Bedő Albert az összmagyarság egyik nagy személyisége, aki lerakta magyar nyelvterületen az erdészet tudományának alapjait, és aki az egyik első, kis korrekciókkal ma is használható térképét készítette el a Kárpát-medencei erdőknek.

– Bedő Albert életútja, karrierje, megvalósításai talán kedvet adnak a mai fiataloknak is, hogy ezt a mostanában meg nem becsült és meg nem fizetett, de gyönyörű szakmát válasszák – nyilatkozta a polgármester. Bedő Albertre szombaton 13 órakor emlékeznek az unitárius templomban tartandó istentiszteleten. Ezt követően a templom melletti sírkertben lévő sírjánál idézik fel a legnagyobb magyar erdész életútját.

Forrás: Székely Hírmondó

Hírszerkesztő: Nagy László