"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Budakeszi Erdészet vendégei voltunk

A Budakeszi Erdészet vendégei voltunk

Az OEE Budapesti FM Helyi Csoport 2016. szeptember 14-én tartotta szakmai rendezvényét és tanulmányútját, az OEE régiós együttműködés keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészete területén, 20 fő tagtárs részvételével.

Rövid elnöki megnyitó keretében emlékeztünk meg az elmúlt időszakban elhunyt tagtársainkról: Dr. Gáspár-Hantos Gézáról, Dr. Rácz Antalról, vitéz Hábel Györgyről és Gönczöl Imréről. Köszöntöttük a különböző elismerésekben részesült tagtársainkat: Dr. S. Nagy Lászlót, Barátossy Gábort és Merkel Gábort (távollétükben is). Tájékoztattam a kollégákat arról, hogy az OEE 150 éves jubileumi éve alkalmából, közös megemlékezést tervezünk az Erdészettörténeti Szakosztállyal.

Ezután Keszléri József erdészetvezető (aki már 25. esztendeje tölti be ezt a beosztását ezen a nevezetes, sok változást megélt, de jelentős hagyományokkal is rendelkező szolgálati helyen) adott részletes tájékoztatást az erdészet erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási és közjóléti tevékenységéről, majd kérdésekre válaszolt.

Ezt követően Apatóczki István (nyugdíjas kollégánk, aki fél évszázadot töltött ugyanezen a munkahelyen és több kiadványban publikált is a témáról) tartott vetített képekkel illusztrált előadást. Ebből, többek között megtudhattuk, hogy az erdészetnek ma a felső szintjén helyet biztosító kastély-épület (ami hosszabb ideig erdő- és vadgazdasági vállalati központként is funkcionált) eredetileg agrár-kutatási célokra létesült az 1940-es, már háborús évek legelején.

A kastély-épület magas-földszintjén működik már másfél évtizede a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) tevékenységét koordináló, szervező és irányító iroda. Itt Marghescu Tamás vezérigazgató úr, erdőmérnök kollégánk mutatta be az öt kontinens 85 országa tagszervezeteit tömörítő nemzetközi szervezetet.

Az épület előtti szép parkban Fácányi Ödön tagtársunk ismertette meg velünk a magyar vadgazdálkodás és vadászat jeles képviselőinek érdemeit, körben elhelyezkedő mellszobraik sorát követve.

Végül ismét Keszléri József és Apatóczki István szakvezetésével bejártuk a már előzőekben megemlített, egykoron kísérleti célokkal telepített, azóta is folyamatosan gondozott, ma már elsősorban közjóléti rendeltetésű, a lakosság valamennyi generációja számára élményt nyújtó Budakeszi Arborétumot. 

A helyi csoport beszámoló teljes terjedelmében az Erdészeti Lapok novemberi lapszámában jelenik meg.

Forrás: OEE Budapesti FM HCs

Szerző: Holdampf Gyula

Fotók: CIC, Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László