"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Családi Nap a Stájer-házaknál

Családi Nap a Stájer-házaknál

2017. 05. 20-án, a Kőszegi-hegységben tartotta hagyományos Családi napi rendezvényét az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja. A rendezvényt Horváth Gábor a Helyi Csoport titkára nyitotta, majd a házigazda Szombathelyi Erdészet részéről Németh János fahasználati műszaki vezető is köszöntötte a résztvevőket.

Horváth Gábor a Helyi Csoport nevében is megköszönte Zsuppán Ernő szenior titkárnak, hogy 2008-ban útjára indította a rendezvényt, mely azóta is nagy sikerrel zajlik. A folytatásban Bakó Csaba HCs elnök köszöntő beszéde során örömét fejezte ki, hogy közel 150 fő részvételével, 2009 után újra itt a Stájer-házakhoz visszatérve kerülhetett megrendezésre a 10. Családi nap. Az esemény célja, hogy az Országos Erdészeti Egyesület – Helyi Csoportjain keresztül – nyisson a nagyközönség felé, minél szélesebb körben megismertetve az Egyesület és a Helyi Csoport munkáját, ezáltal is betekintést engedve a szakmába is.

Az elnöki köszöntő után egy perces néma csenddel emlékeztünk meg a nemrégiben elhunyt Molnár Tibor tagtársunkról, aki 20 éven keresztül szolgált a Kőszegi-hegységben kerületvezető vadászként.

A továbbiakban az elnök ismertette az évnyitó rendezvény óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit, a május 11-i küldöttgyűlésen elhangzott, 148. Vándorgyűlés alkalmával egyesületi kitüntetésben részesülő személyeket, valamint tájékoztatta a jelenlévőket a közeljövő programjairól. Megköszönte továbbá a támogatást a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezetőségének, a közjóléti csoport munkatársainak és minden kollégának, aki segítségével hozzájárult a rendezvény létrejöttéhez. Végezetül Horváth Gábor HCs titkár, Varga László erdei iskolai referens és Varga Péter közjóléti csoportvezető részletesen ismertették a nap tervezett programjait.

A megnyitó zárásaként a Helyi Csoport vezetősége egy apró megemlékezésre invitálta a résztvevőket a Kőszegi-hegység kutatói és erdészei tiszteletére elhelyezett emlékkőnél.

A Chernel István Természetbarát Egyesület és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által 2000-ben létesített emlékhely az Öreg bükk Tanösvény végállomása is egyben. A tanösvény ismeretanyagát a táblán bemutatott kutatók munkája alapozta meg, s az, hogy mintaszerűen kezelt erdőben járhatunk, erdész elődeink munkájának köszönhető – olvasható az emlékkő mellett elhelyezett információs táblán. A megemlékezés során Varga László röviden ismertette a táblán szereplő ornitológusok, botanikusok és erdészek munkásságát. Bechtold István, Chernel István és Horváth Ernő nevei mellett szerepelt például az a Bedő-díjas Pintér Gyula bácsi is, aki 50 évig szolgált a Kőszegi-hegységben, s akinek olyan bükkös állományok dicsérik munkáját, amilyeneket még határainkon túl sem lehet látni. A visszatekintést követően Bakó Csaba HCs elnök és Balogh Csaba Bedő-díjas tagtársunk koszorút helyeztek el az emlékkőnél.

A délelőtt folytatásában  számos programpont közül lehetett választani. Varga László szakvezetésével 2,5 kilométeres túra indult az Öreg bükk Tanösvényen, ahol a résztvevők a 12 állomás segítségével megismerhették a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágát. Azoknak viszont, akik esetleg hosszabb távra vágytak, lehetőségük nyílt Varga Péter vezetésével egy 7 kilométeres gerinctúrán részt venni.

.....

A szervezők többek között ízelítőnek is szánták a mai napot, abban a reményben, hogy a résztvevők kedvet kapjanak ahhoz, hogy ismét ellátogassanak ide és felfedezzék a hegység többi látnivalóját is.

Köszönjük a Helyi Csoport vezetőségének a remek szervezést, a tartalmas programokat és nem utolsó sorban Laki Lászlónak, Dezső Vilmosnak és a Hámori családnak, hogy ismét páratlan gasztronómiai élményekben részesülhettünk.

Az egyesületi beszámoló teljes terjedelmében az Erdészeti Lapok következő lapszámában lesz olvasható.

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Nagy-Khell Melinda

Fotók: Markó András

Hírszerkesztő: Nagy László