"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csángóföldön jártunk

Csángóföldön jártunk

Egyesületünk anyaországi tagsága számára június 30 és július 6 között nyílott lehetőség, hogy Marosvásárhelytől Jászvásárig, Szucsávától Bákóig járja be Bukovina, Moldva csángók lakta vidékét.

A Parajdi Sóbányánál indult szakmai program kiemelkedő pontja volt annak a magántulajdonban lévő erdészeti kutatóintézetnek a meglátogatása, amely a kor követelményeinek, a szakmai elvárásoknak megfelelve a növényvédelem, ökológia, dendrometria és a genetika területén folytat kutató, szakmai munkát támogató tevékenységet.

A résztvevők többek között megismerkedhettek a Bukovinában folyó bivalymentő programmal, de betekintést nyerhettek a Szucsávai Egyetemen folyó erdőmérnök oktatás, kutatás mindennapjaiba, s számos innovatív megoldásba is a tudásmegosztás terén.

Nem maradhatott el a magánerdészeti hivatalok embert próbáló feladatainak bemutatása sem. A résztvevők a szakmai programok mellett kóstolót kaptak Románia egyik legnagyobb borkombinátjának legjobb nedűiből Cotnariban, és megismerkedhettek a csángók egyedülálló világával és kultúrájával. De minderről bővebben az Erdészeti Lapok szeptemberi lapszámában olvashatnak!

Köszönettel tartozunk az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának, kiemelten Szakács Sándornak és Máriának, Orbók Ilonkának és Sándornak a szervezés és lebonyolítás során tett önzetlen munkájáért és a SEFAG Zrt-nek a megvalósításban nyújtott közreműködéséért!

Forrás: OEE

Szerző: Ihárosi Péter/OEE Kaposvári HCS/SEFAG Zrt.

Fotók: Ihárosi Péter

Hírszerkesztő: Nagy László